Izjava glasnogovornika EUD/EUSR o problemu pasa lutalica u BiH

Komentirajući pitanje pasa lutalica u BiH, pitanje koje je pokrenuto u skorašnjoj korespondenciji, Andy McGuffie, glasnogovornik EUD/EUSR, je izjavio:

„EU je svjesna da se Bosna i Hercegovina i druge zemlje trenutno suočavaju sa problemima u vezi sa kontrolom populacije družbenih životinja, uključujući tu, između ostalog, pitanje dobrobiti pasa lutalica. Činjenica je da ne postoji relevantna legislativa na nivou EU koja se direktno bavi zaštitom pasa i mačaka.  Ta pitanja regulira svaka zemlja članica na nacionalnom nivou.

Odgovornost za ovo pitanje, prema tome, spada isključivo u nadležnost vlasti u Bosni i Hercegovini. Domaća legislativa o zaštiti životinja treće zemlje koja želi zatražiti prijem u članstvo EU treba biti potpuno u skladu sa relevantnim zakonima EU, i to je preduvjet za članstvo u EU. Tehnička pomoć je dostupna i ponuđena je zemljama kandidatima, kako za transpoziciju, tako i za implementaciju EU legislative. Implementacija EU zakona o zaštiti životinja u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima prati se u godišnjem Izvještaju o napretku koji priprema Komisija.
 
U svakom slučaju, EU provodi značajan petogodišnji program kontrole bolesti životinja u Bosni i Hercegovini, uključujući istrebljenje bjesnila. Osim programa vakcinacije protiv bjesnila koji je usmjeren na crvene lisice kao generatore ove bolesti, i koji se provodi u cijeloj zemlji, u okviru pomoći IPA 2012 uključena je i financijska pomoć za određeni broj vakcina protiv bjesnila i mikročipova za pse lutalice za koje trebaju aplicirati lokalni veterinari. U razgovorima sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine predložili smo da se iskoristi TAIEX instrument u svrhu organiziranja radionica na temu upravljanja populacijom psa/mačaka lutalica, gdje bi se omogućila razmjenu iskustava sa stručnjacima iz zemalja članica. Ove bi se radionice održale u zemljama regije.

Nakon konferencije „Zaštita pasa i mačaka u Evropskoj uniji“, koja je održana u Briselu, 28. oktobra 2013. godine, na kojoj je pokrenuta studija dobrobiti mačaka i pasa koji se koriste za komercijalne svrhe, službe Evropske komisije sada razmatraju koje naredne aktivnosti je potrebno poduzeti da bi se unaprijedila zaštita životinja i povećala transparentnost i adekvatnost informacija koje se pružaju potrošačima. Očekuje se da će sama studija biti finalizirana početkom naredne godine.

Iako prepoznajemo činjenicu da ovo pitanje ne spada u obuhvat EU legislative, podsjećamo na međunarodne obaveze koje Bosna i Hercegovina ima kao članica Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).  Standardi OIE naglašavaju potrebu primjene paralelnih pristupa u kontroli populacije pasa lutalica i smatraju da se ubijanje, kada je neophodno, treba vršiti na human način. Na Bosni i Hercegovini je, kao članici OIE, da razmotri koji je najpogodniji način da primijeni međunarodne smjernice u domaćem kontekstu.

Pozdravljamo aktivnosti OIE Regionalne Platforme o dobrobiti životinja za Evropu. Ova platforma je dogovorila plan akcije za period 2014 – 2016, koji uključuje i kontrolu populacije pasa lutalica kao jednu od tri glavne teme. Evropska komisija u potpunosti podržava ove aktivnosti i dala je doprinos prvoj Regionalnoj radionici OIE o upravljanju populacijom pasa lutalica koja je održana u Bukureštu 17. – 19.juna 2014. godine. Zaključci ove radionice su prezentirani na sastanku Regionalne komisije OIE za Evropu koja je održana u Bernu, 22. – 26. septembra 2014. Druga radionica o upravljanju populacijom pasa lutalica za zemlje Balkana planirana je za jun 2016. godine.“

Europa.ba