Nova dimenzija Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva u BiH

Projekat Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO) započeo je partnerstvo sa Udruženjem VESTA u Bosni i Hercegovini s ciljem osiguranja održivosti funkcija TACSO-a nakon što projekat bude završen u 2017. godini.

VESTA je identificirana kao partner TACSO-a u Bosni i Hercegovini. Sa svojih 16 godina iskustva u razvoju civilnog društva te sa svim onim što je VESTA predstavljala i radila tokom tog perioda, očekuje se da će ovo Udruženje omogućiti i olakšati TACSO-u vršenje njegovih funkcija i u narednim godinama.   

Partnerstvo uspostavljeno između TACSO-a i Udruženja VESTA, uz identificiranje Udruženja kao TACSO Resursnog centra u Bosni i Hercegovini, podiglo je tehničku pomoć organizacijama civilnog društva u ovoj zemlji na jedan novi nivo te ozvaničilo dugogodišnju saradnju. VESTA je od oktobra 2014. domaćin TACSO-u u svojim uredima u Sarajevu i Tuzli. VESTA će blisko sarađivati u implementaciji TACSO projekta kako bi se osigurala održivost funkcija TACSO-a nakon okončanja Projekta.

Partnerstvo u Bosni i Hercegovini je dio procesa koji se odvija i u Albaniji, na Kosovu, u bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. Napori TACSO-a su bili skoncentrisani na pronalaženje partnera sa sličnim misijama i pristupima podršci civilnom društvu u ovim zemljama, koji će osigurati održivost njegovih funkcija za podršku civilnom društvu u svakoj državi korisnici IPA programa na području Zapadnog Balkana te u Turskoj.

Proces pregleda potencijalnih partnera obavljen je na regionalnom nivou u konsultaciji sa Evropskom komisijom. Rezultat tog procesa je identificiranje najboljeg kandidata koji će učestvovati u partnerstvu sa TACSO-om i koji će se nazivati „Resursni centar s podrškom TACSO projekta (TACSO RC)  .

Partnerstvo između Resursnih centara i TACSO projekta u svakoj zemlji osmišljeno je tako da omogući poboljšanje kapaciteta centara za preuzimanje funkcija TACSO-a, kao što su aktivnosti izgradnje kapaciteta, pružanja podrške i pomoći s ciljem jačanja civilnog društva te podsticanja okruženja i kulture u kojima se civilno društvo može nesmetano razvijati i jačati.

U praksi, Resursni centri će pratiti nacionalne TACSO urede u implementaciji Projekta sve do njegovog završetka, te dobijati podršku u izgradnji kapaciteta za organizacioni razvoj te primjereno vođenje u cilju poboljšanja obima njihovih usluga organizacijama civilnog društva.

Molimo pratite TACSO i njegove aktivnosti sa Resursnim centrima u Bosni i Hercegovini na našem Website-u, Facebook-u i na Twitter-u!

Evropska unija podržava projekat Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO) od 2009. godine u sklopu mehanizma Podrška civilnom društvu (Civil Society Facility – CSF), s ciljem izgradnje snažnog civilnog društva te podsticanja okruženja i kulture u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj, koji omogućavaju nesmetan razvoj i jačanje civilnog društva.
 
TACSO obavlja svoje aktivnosti putem jednog regionalnog i sedam nacionalnih ureda sa oko 22 stručna djelatnika, približavajući organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana i iz Turske jedne drugima kao i Evropskoj uniji kroz organizaciju aktivnosti na regionalnom nivou. Preko nacionalnih ureda TACSO također odgovara na specifične potrebe organizacija civilnog društva kroz pružanje tehničke pomoći, podrške za izgradnju kapaciteta, te omogućavanje dijaloga između ključnih aktera civilnog društva.

Za više informacija molimo kontaktirajte: Slavicu Drašković, TACSO BiH Rezidentng savjetnika, na broj telefona ++ 387 33 834 717 ili putem e-maila info.ba@tacso.

Europa.ba