Radionica o Ekonomsko-fiskalnom programu /Nacionalnom programu ekonomskih reformi 2015

Dvodnevna Radionica o Ekonomsko-fiskalnom programu/Nacionalnom programu ekonomskih reformi 2015. koju su zajednički organizovali projekti koje finansira EU “Jačanje nacionalnog procesa planiranja u BiH” i “Izgradnja kapaciteta za kompilaciju računovodstvenih podataka u okviru sektora opšte države i statistike javnih finansija”, održana je 12. i 13. novembra 2014. u hotelu “Termag”na Jahorini.

Glavni cilj radionice je bio jačanje kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini da doprinesu kvalitetu i dosljednosti NERP-a 2015.

Kao što je navedeno u posljednjoj Strategiji proširenja Evropske komisije, Nacionali program ekonomskih reformi je neophodno izrađivati na godišnjoj osnovi, a rok za prvo dostavljanje je januar 2015. NERP, koji će zamijeniti Ekonomsko-fiskalni program (EFP), ima za cilj pripremu zemalja kandidata za učešće u multilateralnim procedurama praćenja i koordinacije ekonomske politike koje postoje u EU.

Radionicu su otvorili Michela Matuella, šefica Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkcije Evropske komisije za proširenje i dr Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegaciji EU u BiH. Na radionicu su također govorili Mariya Hake iz Generalne direkcije Evropske komisije za ekonomske i finansijske poslove, Willem Noë iz Generalne direkcije za proširenje, eksperti koji su angažovani na projektima EU te zvaničnici sa svih nivoa vlasti u BiH koji će biti uključeni u pripremu NERP-a 2015 (državnog, entitetskog i nivoa Brčko distrikta BiH).

Radionica je učesnicima pružila priliku da se upoznaju sa aspektima poput makroekonomskih predviđanja (različiti scenariji), reformskih strategija i statističkih tabela sadržanih u NERP-u kao i sektorske konkurentnosti.

Eksperti na EU projektima su učesnicima radionice predstavili pristupe i alate koji se koriste u usporedivim zemljama u pogledu EFP-a/Pretpristupnih ekonomskih programa (PEP), karakteristike smjernica za pripremu NERP-a 2015 i pitanja vezana za kompilaciju statističkih tabela koje treba dostavljati u kontekstu NERP-a.

Web link za Strategiju proširenja: http://archive.europa.ba/wp-content/uploads/2015/05/delegacijaEU_2014100811051496bos.pdf
 

Europa.ba