Glavni tužilac MKSJ, Serge Brammertz i šefica Jedinice C1 DG za proširenje EU, Michela Matuella, prisustvovali sjednici Nadzornog tijela za provedbu Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), i Michela Matuella, šefica Odjela za Bosnu i Hercegovini pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, zajednički su prisustvovali sjednici Nadzornog tijela za provedbu Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina održanoj u četvrtak, 13.11.2014. godine, i tom su prilikom sa članovima Nadzornog tijela razgovarali o različitim relevantnim pitanjima vezanim za procesuiranje ratnih zločina.


Tužilac Brammertz i šefica Odjela C1 Matuella izrazili su svoju podršku radu Nadzornog tijela, koje, od kada je formirano u 2009. godini, ima veoma bitnu ulogu u nadzoru procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH.


Navedeno je da još od početka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, jasan prioritet predstavlja veliki broj još uvijek neprocesuiranih predmeta ratnih zločina u BiH. MKSJ i EU usko surađuju i koordiniraju napore u tom pogledu i izravno doprinose izgradnji pozitivnog zamaha koji je omogućio ustupanje velikog broja predmeta ratnih zločina sa državnog nivoa na nivo entiteta i Brčko Distrikta, kao i jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina putem potpisivanja protokola o suradnji između relevantnih Tužiteljstava BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.


Pohvalivši Nadzorni odbor na njihovoj predanosti procesu krivičnog gonjenja i suđenja u predmetima ratnih zločina u BiH, glavni tužitelj MKSJ-a naglasio je da u svojim izvještajima i preporukama Nadzorno tijelo često i jasno navodi prepreke u realizaciji Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Jedan od problema koji je glavni tužitelj naveo, a što predstavlja uobičajenu praksu u Tužilaštvu BiH, je to da se složeni predmeti razdvajaju u nekoliko nepovezanih optužnica. Kao što je i samo Nadzorno tijelo zaključilo, neophodno je da se Tužilaštvo BiH fokusira na najsloženije predmete.


U svojim obraćanjima, i gdin Brammertz i gđa Matuella insistirali su da nadležni organi i tužilaštva moraju ozbiljno razmotriti preporuke i zaključke Nadzornog tijela, te uložiti sve napore u njihovom provođenju.


EU je Nadzornom tijelu povjerila savjetodavnu i nadzornu ulogu u trošenju iznosa od 15 miliona eura vanbudžetske podrške procesuiranju ratnih zločina u narednih 5 godina. Nakon isplate prve tranše u iznosu od 2,9 miliona eura, te uz sufinansiranje iz domaćih izvora, rezultati postignuti u prvih 6 mjeseci implementacije daju nadu i potvrđuju da je došlo do pozitivnog zamaha, prije svega zahvaljujući kvalitetnom angažmanu i vodstvu koje je pokazalo Nadzorno tijelo. Tehnička podrška koju pruža OSCE od velike je pomoći za 22 pravosudne institucije koje su obuhvaćene vanbudžetskom podrškom sredstva iz IPA fondova.


I pored toga, ustrajnost i profesionalizam tužilaštava i sudova potrebno je dodatno jačati ukoliko se želi ostvariti uspjeh u tako delikatnom i složenom procesu. Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i Evropska unija i dalje ostaju u potpunosti predani da nastave pružati svoju podršku, s tim da je uspjeh moguć isključivo ukoliko se osigura kontinuirana predanost u pogledu realizacije zadataka koje utvrđuju relevantni partneri, prije svega Nadzorno tijelo.
 

Europa.ba