Uvodni govor Džemala Hodžića, program menadžera u Delegaciji EU u BiH, na konferenciji “Efikasna komunikacija u javnoj administraciji”

Sarajevo, 20. oktobar 2014.

Dobar dan, dame i gospodo,

Mada to nije eksplicitno navedeno, pokretanje funkcionalnog dijaloga sa civilnim društvom i uključenost građana u proces kreiranja javnih politika de facto su postali jedan od političkih kriterija za puno članstvo u EU.
 
U Članu 10. Lisabonskog ugovora stoji da se Evropska unija zasniva na reprezentativnoj (uloga političkih stranaka) i participatornoj demokratiji (uloga civilnog društva), dok Član 11. obavezuje institucije EU na održavanje dijaloga sa građanima i civilnim društvom.

U saopštenju Evropske komisije od 29. juna 2005. godine, o dijalogu civilnog društva između zemalja članica EU i država kandidata za članstvo u Uniji, navodi se da: “Svako buduće proširenje EU treba biti podržano snažnim, opsežnim i održivim dijalogom sa civilnim društvom…“ a, u Saopštenju Komisije od 5. marta 2008., o jačanju evropske perspektive Zapadnog Balkana, konstatuje se da je civilno društvo ključni element demokratskog javnog života, i da uključivanje takvog dijaloga u proces političkih, društvenih i ekonomskih reformi jača demokratiju i proces pomirenja na Zapadnom Balkanu.
   
U skladu s tim, Vijeće ministara je početkom aprila 2007. godine potpisalo Sporazum o saradnji sa velikom grupom organizacija civilnog društva.

Ovdje u BiH, institucionalna saradnja vladinih i organizacija civilnog društva doprinosi transparentnom odlučivanju i pomaže Bosni i Hercegovini da krene dalje na svom putu ka Evropskoj uniji.

Stoga, usvajanje Izmjena i dopuna Pravila za konsultacije na nivou Bosne i Hercegovine od strane Vijeća ministara predstavlja pozitivan korak ka većoj uključenosti građana i civilnog društva u procese odlučivanja i kreiranja politika, a svi nivoi vlasti u BiH se podstiču na poduzimanje sličnih koraka u razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju sa civilnim društvom.
  
Ipak, svjedoci smo pozitivnijih koraka ka većem uključivanju građana i organizacija civilnog društva u procese odlučivanja i kreiranja politika. Referalni mehanizmi saradnje (interni mehanizmi za saradnju na nivou pojedinačnih institucija) uspostavljeni su u Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine. Direkcija za evropske integracije BiH će također uskoro uspostaviti referalni mehanizam za saradnju s civilnim društvom.
 
To, međutim, nije dovoljno. Neophodno je institucionalizirati dijalog između dva sektora slično kao što je to urađeno u susjednim zemljama.
 
Dobro upravljanje je ključni faktor za ispunjavanje političkih kriterija za pridruživanje neke zemlje Evropskoj uniji. To znači da civilno društvo mora biti uključeno u svaki proces odlučivanja.

Građani, bilo pojedinačno ili preko organizacija civilnog društva, treba da budu u poziciji da:

•    učestvuju u procesima odlučivanja i kreiranja politika, kao i da
•    pomno prate ispravnu provedbu postojećih pravila i propisa.

Oni moraju biti u mogućnosti da to rade kroz direktno učešće, a ne da budu udaljeni glas koji dopire daleko izvan mjesta djelovanja. Naravno, s učešćem dolazi i odgovornost. Sa svoje strane, organizacije civilnog društva moraju pokazati da su posvećene, te stoga i odgovorne u svojoj namjeri, jer njihova vjerodostojnost proizilazi iz njihove sposobnosti da odražavaju različita mišljenja različitih segmenata društva.

U participatornoj demokratiji uloga civilnog društva je od ključne važnosti za pružanje alternativne perspektive i, povremeno, za popunjavanje praznine koju ostave izabrane vlasti. Osnovne vrijednosti zemalja članica Evropske unije uključuju sposobnost vlasti da uzme u obzir i prihvati kritičke i utemeljene stavove civilnog društva.

Evropska unija je investirala preko 2 miliona eura u projekte čiji je cilj jačanje saradnje između vladinog i nevladinog sekora u BiH, kroz uspostavljanje institucionalnih mehanizama saradnje sa civilnim društvom. Do sada smo vidjeli ograničen napredak a Izmjene i dopune Pravila za konsultacije, koje je Vijeće ministara usvojilo prošlog mjesece, predstavljaju značajan korak naprijed i nadam se da će vlasti na entitetskim i kantonalnim nivoima slijediti ovaj primjer.

Nadam se da prošlomjesečno usvajanje Izmjena i dopuna od strane Vijeća ministara neće biti posljednji pozitivan korak ka većem uključivanju građana i civilnog društva u procese odlučivanja i kreiranja politika u BiH, već prvi. Nadamo se da će vlasti na svim nivoima u BiH uspostaviti institucionalme mehanizme za saradnju sa civilnim društvom.

Evropska unija će uvijek biti tu da podrži ovakve pozitivne procese.

Hvala na pažnji.

VAŽI IZGOVORENA RIJEČ

Europa.ba