Saradnja vlada sa organizacijama civilnog društva pomaže BiH da napreduje na putu ka EU

“Evropska unija pridaje veliku važnost doprinosu civilnog društva u procesu evropskih integracija. Kao što je naglašeno u Lisabonskom ugovoru, participativna demokratija je fundamentalni demokratski princip EU i dijalog sa predstavnicima udruženja i civilnog društva je krucijalan. Institucije moraju voditi otvoren, transparentan i redovan dijalog sa predstavnicima nevladinih organizacija i civilnim društvom u cilju unapređenja javnih politika i zakona te usvajanja inherentnih vrijednosti koje se prenose kroz njihovu percepciju”, izjavio je ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, povodom usvajanja izmjena i dopuna Pravila za konsultacije, na 108. sjednici Vijeća Ministara BiH.

Kroz ove amandmane, javne konsultacije su postale zakonska obaveza za sve institucije na državnoj razini u procesu kreiranja javnih politika i donošenja zakonskih akata.

“Institucionalna saradnja vlada i organizacija civilnog društva doprinosi transparentnom donošenju odluka i pomaže da Bosna i Hercegovina napreduje na putu ka EU. Pozdravljamo usvajanje amandmana na Pravila za konsultacije na državnoj razini od strane Vijeća ministara i podstičemo sve nivoe vlasti u BiH da poduzmu slične korake u razvijanju institucionalnih mehanizama saradnje sa civilnim društvom. Također pozdravljam pozitivne korake koje je Vijeće ministara poduzelo da se Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i civilnog društva revidira kako bi se na kraju i implementirao. Apelujemo na Radnu grupu da se sastane i ostvari napredak po ovom važnom pitanju”, izjavio je ambasador Sorensen.

Ministarstvo pravde BiH i Tajništvo Vijeća Ministara BiH u saradnji sa stručnim timom projekta kojeg finansira EU “Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom (CBGI)”, trenutno rade na izradi web platforme za online konsultacije, koja će omogućiti svim građanima da saznaju više o propisima koji se donose i aktivno uzmu učešće u njihovom kreiranju. Očekuje se da će ova platforma biti dostupna u novembru 2014.

Projekat CBGI finansira Evropska unija u iznosu od 969.200 EUR iz IPA 2011. Projekat traje 24 mjeseca, i provodi ga Kronauer Consulting d.o.o. Sarajevo.

Europa.ba