Izjava šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH povodom Svjetskog dana ukidanja smrtne kazne

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, je izjavio:

“Evropska unija čvrsto stoji na poziciji protivljenja smrtnoj kazni. Ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu jedan je od najvažnijih ciljeva politike ljudskih prava EU. Koristimo, i koristit ćemo i dalje, sva raspoloživa sredstva koja omogućuje diplomacija i zajedničko djelovanje u pravcu ukidanja smrtne kazne, te podržavamo napore organizacija civilnog društva u cijelom svijetu u nastojanjima u cilju ukidanja smrtne kazne. U zemljama članicama EU smrtna kazna nije izvršena u posljednjih 17 godina.“

Kako je istaknuto i u Izvještaju o napretku za 2014. godinu, potičemo nadležne vlasti Bosne i Hercegovine, a posebno vlasti Republike Srpske, da poduzmu odgovarajuće aktivnosti na pokretanju nove diskusije o odredbi Ustava Republike Srpske koji predviđa smrtnu kaznu. Ova odredba predstavlja kršenje Protokola br. 6 i 13 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Evropska konvencija o ljudskim pravima), čija je BiH potpisnica. Svjesni da Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, nisu izvršile smrtnu kaznu od njenog ukidanja 1997. godine i uzevši u obzir da Krivični zakon Republike Srpske ne predviđa ovu kaznu, i dalje ističemo urgentnu potrebu da se što je prije moguće ponovno pokrene procedura izmjene Ustava Republike Srpske.

Računamo na konstruktivan i fokusiran angažman svih strana u takvim naporima.”

Napomena urednicima

U cijelom svijetu jača trend u pravcu ukidanja smrtne kazne. Do 2013. godine, 140 zemalja, odnosno više od dvije trećine zemalja u svijetu, postale su abolicionističke u zakonu ili praksi. Međutim, postoji i zabrinjavajući trend u zemljama koje još uvijek koriste smrtnu kaznu i u drugima koje se odnedavno vraćaju retencionističkim praksama, ponekad nakon decenija dugog moratorija na izvršenje smrtnih kazni. Od 58 retencionističkih zemalja koliko ih je bilo 2013. godine, za 21 zemlju/teritoriju se zna da su izvršile smrtne kazne, a mnoge su izrekle smrtne kazne.

Europa.ba