EU: Izbjeći odgađanje budžetske podrške usvajanjem strategije Bosne i Hercegovine za reformu sektora pravde

Napredak Bosne i Hercegovine u pogledu usvajanja Strategije za reformu sektora pravde za period 2014-2018. omogućit će Evropskoj uniji da Bosni i Hercegovini nastavi prenositi više sredstava za smanjenje broja neriješenih predmeta ratnih zločina, kazali su danas iz ureda Delegacije Evropske unije /Ureda Specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Dr Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije je istakao:

“Bosna i Hercegovina se suočava s jedinstvenim izazovom u pogledu rješavanja velikog broja neriješenih predmeta ratnih zločina. Zbog ove specifične situacije ali i da bi se ubrzala provedba Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, u decembru 2012. Evropska unija je osigurala dodatnu budžetsku podršku u iznosu od 14.876 miliona eura.  Ova sredstva će se, u periodu od pet godina, realizirati kroz sve nivoe nadležnosti u Bosni i Hercegovini. U prvoj fazi, ova sredstva su omogućila upošljavanje dodatnih 137 osoba u tužilaštva, sudove i Odsjek krivične odbrane Ministarstva pravde BiH do kraja decembra 2014. Ova vanredna budžetska podrška ne predstavlja zamjenu već potporu lokalnom finansiranju tužilaca, sudija i njihovog osoblja, u cilju osnaživanja rada na predmetima ratnih zločina.“

“Realizacija ove budžetske podrške za rad na predmetima ratnih zločina je tek u začetnoj fazi, ali smo zadovoljni da su ispunjeni početni uvjeti – broj predmeta u kojima su identificirane osumnjičene osobe smanjen je za 5%.  Ipak, ključni preduvjet za ocjenu napretka bit će kvaliteta, a ne količina. Smatramo da postignuti zamah sada treba nastaviti i ubrzati.”

“Isplata daljnjih sredstava ovisit će o napretku u djelovanju sektora pravde u cjelini. Ključno pitanje koje treba riješiti je usvajanje nove Strategije za reformu sektora pravde za period 2014-2018. Usvajanje je u nekoliko navrata odgađano, međutim, sada je suštinski važno da strategija bude usvojena.  Da bi se osiguralo blagovremeno isplaćivanje druge tranše budžetske podrške u iznosu od 2.975 miliona eura za pokrivanje troškova nakon decembra 2014., pozivamo nadležne organe u BiH da poduzmu sve potrebne korake u cilju usvajanja nove strategije.  Daljnje odgađanje usvajanja bi ugrozilo isplatu. Nova državna sektorska strategija je bitna, također, da bi se osigurala buduća podrška pravosuđu u okviru programa predpristupne pomoći IPA II.”

Europa.ba