Međunarodna donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju nakon poplava

Pod motom „Obnavljamo zajedno“, Evropska komisija bit će domaćin donatorske konferencije 16. jula u Briselu kako bi se mobilizirala dalja podrška Srbiji i Bosni i Hercegovini nakon nedavnih poplava. Cilj konferencije jeste dobiti obećanja donatora za oporavak te dvije zemlje. Konferencija će dati svoj doprinos i unapređenju saradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regionu, ali i operativne saradnje. Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija.

Tri kratka filma o dramatičnim poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji kao i o međunarodnom odgovoru biće prikazani učesnicima prije pozdravnih govora evropskog komesara za Proširenje Štefana Fulea, premijerke  Slovenije Alenke Bratušek i ministra vanjskih poslova Francuske Laurent Fabiusa.Predviđeno je da glavni govornici budu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prije predstavljanja konkretnih potrebe dviju zemalja i sesije na kojoj će donatori odrediti pomoć. Planirano je da evropska komesarka za Međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalina Georgieva zatvori konferenciju.

Osnovne informacije

Na konferenciju su pozvane zemlje međunarodni donatori, međunarodne finansijske institucije i najrelevantnije organizacije civilnog društva. Evropska komisija, Francuska i Slovenija prioritet daju ekonomskom oporavku obje zemlje.
Učešće na konferenciji isklučivo je po pozivu, a sama konferencija predstavlja sastanak vlada zemalja donatora i međunarodnih organizacija.

Premda nije otvorena za javnost, informacije o konferenciji bit će dostupne na sljedećoj internet stranici: http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/floods/index_en.htm

Otvaranje Konferencije sa početkom u 14:45 časova, pozdravna obraćanja i ključni govori će se moći pratiti uživo na: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=2&sitelang=en

Lista donacija dostupna putem stranice iznad odražava donacije sa Donatorske konferencije održane 16.7.2014. godine. Tačni i ažurirani podaci o donacijama se mogu naći u bazi podataka koju održava Ministarstvo financija i trezora BiH, na stranici www.donormapping.ba.

Europa.ba