Odgovorno i nezavisno pravosuđe je preduslov za evropske integracije Bosne i Hercegovine

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, danas je poslao pismo Miloradu Novkoviću kako bi mu čestitao na okončanju mandata predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Ambasador Sorensen je istakao važnost integriteta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na nivou države.

„Pravilno ste prepoznali potrebu za daljnjim provođenjem reformi kako bi se unaprijedila profesionalnost i efikasnost odgovornog i nezavisnog pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini, što je preduslov za integraciju u Evropsku uniju u budućnosti“, naveo je pismu ambasador Sorensen zahvaljujući gospodinu Novkoviću što je branio nezavisnost pravosuđa u BiH i podržavao Strukturirani dijalog o pravosuđu između EU i BiH.

Ističući predanost gospodina Novkovića stalnom jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU kazao je da se raduje saradnji sa njegovim nasljednikom, Milanom Tegeltijom, u interesu VSTV-a i pravosuđa Bosne i Hercegovine. Imajući na umu napore koje je gospodin Tegeltija uložio proteklih godina obavljajući funkciju predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika Udruženja sudija u BiH, ambasador Sorensen je naveo kako očekuje da će VSTV ostati, pod vodstvom gospodina Tegeltije, jedan od glavnih sagovornika u procesu Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH.

Europa.ba