Oporavak od poplava u BiH: Ambasador Sorensen se sastao sa francuskim ambasadorom Duquesne

U susret donatorskoj konferenciji 16. jula u Briselu, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, sastao se danas sa francuskim ambasadorom za ekonomska pitanja obnove i razvoja, Pierre Duquesne.

Nakon što je posjetio Srbiju u sklopu priprema za donorsku konferenciju zakazanu za 16.juli u Briselu, Duquesne je posjetio Bosnu i Hercegovinu. U toku dvodnevne posjete održao je niz tehničkih sastanaka sa državnim i entitetskim vlastima u Bosni i Hercegovini, kao i sa međunarodnim organizacijama.

Evropska komisija će biti domaćin donatorske konferencije kako bi nastavila pomagati u oporavku zemljama Zapadnog Balkana od devastirajućih poplava i kako bi mobilizirala dodatnu pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini za otklanjanje posljedica ove prirodne katastrofe. Konferencijom će kopredsjedavati Francuska i Slovenija. Pored mobilizacije međunarodne finansijske podrške, donatorska konferencija će, također, doprinijeti dodatnoj saradnji nakon poplava i prirodnih katastrofa u regiji.

Europa.ba