Dunavska strategija EU: Godišnji forum u Beču će razmatrati ključne inicijative za podsticaj ekološkom i inkluzivnom rastu

Komesar EU za regionalnu politiku Johannes Hahn pridružit će se visokim funkcionerima i predstavnicima 14 zemalja članica evropske dunavske “makroregije” na njihovom 3. Godišnjem forumu u Beču od 26. do 27. juna. Forum koji zajednički organizuju Evropska komisija, Republika Austrija i Grad Beč otvorit će austrijski Ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, kao i gradonačelnik i guverner regije glavnog grada Michael Häupl.

Ministri, predstavnici civilnog društva i poslovnog sektora iz 14 dunavskih zemalja razmatrat će i odlučivati o tome kako da najbolje povedu regiju u budućnost — pod sloganom “Rastemo zajedno — Zajedno rastemo”. Specijalno će se fokusirati na konkurentnost, socijalnu inkluziju i dobro upravljanje u skladu sa nedavnim izvještajem Evropske komisije koji poziva na jače političko vodstvo makroregija EU.
“Ekologizacija rijeke” i obnova flote također će biti jedna od glavnih tačaka na dnevnom redu.

U skladu sa preporukama iz izvještaja o upravljanju, ministri vanjskih poslova zemalja Dunava susrest će se tokom održavanja Foruma kako bi predložili konkretne aranžmane za bolje rukovođenje strategijom. Ministar Peter Friedrich is regije Baden-Württemberg — koja će biti domaćin sljedećem godišnjem skupu — podnijet će izvještaj sa Foruma.

Najavljujući Forum, Evropski komesar za regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio je: “Dunavska strategija EU jasno pokazuje vrijednost zajedničkog rada na pitanjima kao što su energetska sigurnost, plovidba, unapređenje kvaliteta vode i poboljšanje transfera tehnologije. Strategija razrađuje inicijative i projekte na osnovu ciljeva strategije Evropa 2020. Kako bi osigurali da se potencijal ovog novog pristupa u potpunosti iskoristi, potrebno nam je više opredijeljenosti, uključenosti i osjećaja vlasništva. Svi moramo odigrati svoju ulogu u prelaženju s riječi na djela — i osigurati da Dunavska regija nastavi biti model za druge makroregionalne inicijative.”

Forum se održava u vrijeme usvajanja Partnerskih sporazuma za Evropske strukturne i investicijske fondove za period 2014-2020. Države članice učesnice inicijative moraju osigurati da Dunavska strategija bude čvrsto uvrštena u ove investicijske planove i da budući programi prioritete Dunavske regije provedu u konkretne ciljeve.

Novina ovogodišnjeg Foruma je ‘Dunavski kozmos’ — niz aktivnosti (uključujući radionice, zone obuke, štandove, govornički kutak, itd.) kojim će se predstavljati inicijative i projekti o širokom spektru tema koji pokriva sve prioritete Strategije. Na ovaj način će se okupiti partneri za razmjenu ideja i primjera najbolje prakse.

Nekoliko sastanaka će se posebno fokusirati na čišću plovidbu, uključujući i manifestaciju “Politika u susretu industriji”  koja će okupiti visoko pozicionirane predstavnike poslovnog sektora i donosioce političkih odluka kako bi formulisali konkretne mjere za unapređenje sadašnjeg stanja infrastrukture i plovnosti Dunava.

Osnovne informacije

Dunavska strategija EU pokrenuta je u aprilu 2011. Obuhvata 9 zemalja EU (Njemačka, Austrija, Mađarska, Češka Republika, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunija i Hrvatska) i 5 zemalja koje nisu članice EU (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Ukrajina i Moldavija). Osmišljena u svrhu koordinacije politika EU širom Regije, zasniva se na ideji da je zajedničke izazove — bili oni okolišni, ekonomski ili sigurnosni — najbolje rješavati kolektivno. Time što uključuje susjedne zemlje EU na jednakom nivou, Dunavska strategija ujedno približava Uniji Zapadni Balkan, Moldaviju i regije Ukrajine.

U nedavnom izvještaju Komisije o upravljanju Makroregionalnim strategijama EU (za Regiju Baltičkog mora i za Dunavsku regiju) navodi se da Strategije donose konkretne rezultate na terenu. Međutim, još uvijek postoje prepreke koje se tiču uticaja, rezultata i održivosti. Unapređenja su posebno potrebna u vezi političkog vodstva i donošenja odluka, kao i jasnije organizacije rada i utvrđivanja uloga i odgovornosti.

Primjeri projekata:

Model tržišta plina Dunavske regije osmišljen je za mjerenje transnacionalnih efekata prelijevanja projekata plinske infrastrukture planiranih u Regiji na cijene plina. Model je identifikovao šest najbitnijih investicija Dunavske regije vezanih za plin i postigao to da zemlje dunavskog sliva sada usaglašavaju preporuke o politici za buduće projekte.

Istraživački projekat inovativnih plovila: podrška daljem razvoju brodarske tehnologije za modernizaciju dunavske flote uz konkurentnije i ekološki bolje pristupe, npr. bolje projektovanje brodskih tijela za nova plovila i tehnološke inovacije koje mogu unaprijediti rad postojećih plovila. Ovim se doprinosi sveukupnom cilju povećanja održivog teretnog transporta na rijeci za 20% do 2020. u odnosu na 2010.

Dunavska radna grupa za jesetru (eng. Danube Sturgeon Task Force, DSTF) radi na osiguravanju održivih populacija jesetre u Dunavu. Ova vrsta je dragocjen ključni indikator kvaliteta vode i zdravlja ekosistema, ali je na rubu istrebljenja zbog pretjerane eksploatacije, ometanja migracija u svrhu mrešćenja i gubitka staništa. DSTF preduzima hitne mjere kako bi se zaustavilo opadanje broja ove vrste.

Zajednički istraživački centar Evropske komisije sada pruža naučnu podršku Dunavskoj strategiji u saradnji sa ključnim naučnim partnerima iz Regije. U Beču se od 24. do 25. juna održava konferencija na visokom nivou koja je vezana za Godišnji forum. Tada će biti predstavljeni rezultati istraživačkih aktivnosti. Pokreću se četiri tematska naučna klastera u svrhu održavanja naučne saradnje i usmjeravanja istraživačkih aktivnosti.

Dalje informacije:

Strategija Evropske unije za Dunavsku regiju

Treći Godišnji forum Strategije EU za Dunavsku regiju, Beč

Izvještaj o upravljanju makroregionalnim strategijama (maj 2014.)

Evaluacijski izvještaj o dodatnoj vrijednosti makroregionalnih strategija

Twitter: @EU_Regional @JHahnEU #EUSDR #Danube

Europa.ba