EU će mobilizirati dodatnu podršku Srbiji i Bosni i Hercegovini za oporavak nakon katastrofe

Evropska komisija će biti domaćin Donatorske konferencije koja će biti održana u Briselu, 16. jula, kako bi nastavila sa pružanjem pomoći i nakon razornih poplava koje su pogodile Zapadni Balkan te kako bi mobilisala daljnju podršku Srbiji i Bosni i Hercegovini da rješavaju posljedice ove prirodne katastrofe. Konferenciju će zajednički organizovati Francuska i Slovenija.

“Evropska unija i njene države-članice su solidarne sa ljudima pogođenimi nedavnim ekstremnim poplavama u jugoistočnoj Evropi. Mi smo spremni da iskoristimo sve raspoložive instrumente kako bi pomogli građanima Srbije i Bosne i Hercegovine da se oporave od ove prirodne katastrofe. Konferencija će mobilisati sredstva neophodna za oporavak zemalja”, izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle. Takođe, komesar je pozvao donatore da velikodušno doprinesu naporima dvaju zemalja za oporavak.

Zemlje-donatori, međunarodne finansijske institucije i glavne organizacije civilnog društva će biti pozvani da učestvuju. Cilj konferencije je da od donatora dobije obećanja za pomoć zemljama za oporavak od nedavnih poplava. Evropska komisija, Francuska i Slovenija daju veliki značaj ekonomskom oporavku obje zemlje i posvećene su davanju značajnog finansijskog doprinosa. Uz mobilisanje međunarodne finansijske podrške, Donatorska konferencija će takođe doprinijeti poboljšanju regionalne saradnje u borbi protiv poplava i prirodnih katastrofa.

Dodatne informacije:

Srbija i Bosna i Hercegovina su nedavno pogođene najtežim poplavama otkad se vode podaci o tome. Teško je oštećena ključna javna infrastruktura, kao i kuće i stanovi te zdravstvene i obrazovne institucije u obje zemlje. Procijenjuje se da je više od tri miliona ljudi direktno ili indirektno pogođeno poplavama. Posljedice će imati dugotrajan uticaj na socio-ekonomski rast u obje zemlje i mogu značajno uticati na njihovu sposobnost da razviju ili konsoliduju svoje planove reformi.  

Srbija i Bosna i Hercegovina nemaju kapacitete i resurse da se samostalno izbore sa posljedicama katastrofe i zato su zatražile međunarodnu finansijsku podršku za proces sanacije i oporavka.

Evropska unija, Svjetska banka i Ujedinjene nacije rade zajedno sa vlastima u pogođenim područjima na izradi izvještaja o procjeni potreba koji će biti dostupan u narednih nekoliko sedmica. Ovi izvještaji će biti predstavljeni na donatorskoj konferenciji i pružiće čvrstu osnou za identifikaciju finansijskih potreba.

Više informacija:

Website Generalnog direktorata za proširenje – Srbija
Website Generalnog direktorata za proširenje – Bosna i Hercegovina
Website komesara Štefana Fülea

Izjava komesara Fülea o donatorskoj konferenciji za podršku oporavku Srbije i Bosne i Hercegovine