Sektor unutrašnjih poslova i pravosuđa u BiH: Kako unaprijediti postignuti napredak

Usklađivanje zakonodavstva, propisa i procedura jedne države sa pravnom stečevinom Evropske unije predstavlja najsloženiji i najdugotrajniji dio cjelokupnog procesa integracije. Iskustva država članica EU pokazuju da poseban izazov predstavlja zaključenje Poglavlja 23 i 24 koja tretiraju oblasti Pravosuđa i temeljnih prava te Pravde, slobode i sigurnosti.
 
Na konsultativnom sastanku upriličenom jučer u organizaciji EU Delegacije u BiH i projekta Podrška provedbi zakona, koji finansira EU, razgovaralo se o koracima koje je potrebno preduzeti kako bi se na tehničkom nivou pomoglo osoblju policijskih i pravosudnih institucija u kvalitetnijoj pripremi za budući proces analitičkog pregleda pravne stečevine EU u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa.
 
Brigitte Kuchar, programska menadžerica EU Delegacije u BiH, naglasila je da je cilj procesa analitičkog pregleda utvrđivanje razlika koje postoje između državnog zakonodavstva i acquis-a. Ujedno je to i prilika da se institucije pripreme i bolje organizuju, da se osoblje upozna sa svakodnevnim praksama i odgovornostima u izradi zakona u skladu sa EU modelom i obuči za njihovo provođenje.
 
“Ispunjenje ovog izazovnog zadatka zahtijeva dovoljan nivo znanja o procesima, kao i održivost i kontinuitet kad je riječ o angažmanu osoblja. Kroz projektne aktivnosti smo identificirali veliki potencijal na tehničkom nivou, koji se uz prikladne programe obuke, može razviti u ključni tim i voditi proces naprijed,” kazala je Kuchar.
 
Gyula Radi, dugoročno angažovani ekspert projekta, je naglasio kako je upravo Projekat zaslužan za značajan napredak koji je postignut kad je riječ o usklađivanju određenih dijelova zakonodavstva u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa u BiH. Naime, zakonodavstvo u oblasti sprečavanja pranja novca, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, oduzimanja nezakonito stečene imovine, te mapa puta za zaštitu podataka sadrže glavne elemente acquis-a. Postignuti napredak treba zadržati i unaprijediti.  

“Nakon ovog sastanka, planiramo organizovati praktični program obuke o ključnim elementima procesa analitičkog pregleda, kao i studijski posjet institucijama EU u Briselu u julu 2014. godine. Korist će biti dvostruka – vjerujemo da će nas to dovesti bliže ka oblikovanju profila tima na tehničkom nivou i pomoći u osmišljavanju budućih aktivnosti kojim bismo partnere iz BiH bolje pripremili za ono što slijedi,” zaključio je Radi.
 
Projekat „EU podrška provedbi zakona“ finansira EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo  2. maja 2012. i nastaviće se do 30. augusta 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su bh. agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko Distrikta BiH.

Europa.ba