EU sredstvima iz IPA fondova pruža podršku jačanju kapaciteta IDDEEA-e

Uz finansijsku podršku Evropske unije počela je implementacija projekta „Jačanje kapaciteta Agencije za idenfitikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA“.

Ovaj projekt u vrijednosti od 600.000 eura finasira Evropska unija sredstvima iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011), a cilj je unapređenje ljudskih i tehničkih kapaciteta IDDEEA-e u područjima informaciono-tehnološke sigurnosti te stručnog usavršavanja i certifikacije kadrova za specifična IT područja.

Projekt se sastoji od tri komponente: poboljšanje logičke i fizičke informacijske tehnologije, poboljšanje vještina IT stručnjaka te edukacija primarnih i sekundarnih korisnika informacijskih sistema IDDEEA-e.

Jedan od specifičnih zadataka cijelog projekta je razvoj e-Uprave kako bi se kroz informatizaciju aktivnosti na svim nivioima vlasti poboljšala efikasnost te pratio i podržavao proces evropskih integracija.

Projekt će trajati osamnaest mjeseci i bit će direktan doprinos uređenijoj, efikasnijoj, transparentnijoj i uslužnijoj javnoj upravi u Bosni i Hercegovini.

Projekt implementira italijansko-estonski konzorcij na čelu sa CSI – Piemonte iz Italije.

Europa.ba