Pravosudna saradnja između BiH i Crne Gore

Dana 29. aprila 2014, Evropska komisija je bila domaćin ceremonije potpisivanja “Protokola o saradnji u radu na predmetima ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida”, zaključenog između Tužilaštava Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Protokol su potpisali tužioci Goran Salihović , glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i Veselin Vučković , vd Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

Domaćini ceremonije potpisivanja ispred Evropske komisije su bili  Jean – Eric Paquet, direktor za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, pitanja Kosova i Srbiju u Generalnoj direkciji za proširenje, i Dirk Lange, šef Odjela za Crnu Goru , koji su pozdravili zaključivanje ovog sporazuma kao važnog koraka za jačanje regionalne saradnje u radu na predmetima ratnih zločina.

Sporazum je sačinjen kako bi olakšao i podržao napore dviju zemalja da efikasnije vode istragu i procesuiraju predmete ratnih zločina, te se očekuje da doprinese rješavanju problema nekažnjivosti za ratne zločine i da potakne pomirenje u cijeloj regiji zapadnog Balkana.

Ovakav protokol o saradnji tužilaštava upotpunjuje opseg postojećih aranžmana regionalne saradnje u oblasti istraga ratnih zločina. Nadležne institucije ovih dviju zemalja već na snazi imaju slične protokole sa relevantnim institucijama Hrvatske i  Srbije

Europa.ba