Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravlja odluku Vlade FBiH o imenovanju privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) pozdravlja odluku Vlade FBiH o imenovanju privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH, što će, nadamo se, uskoro dovesti do ponovnog otvaranja muzeja. Evropska unija također očekuje od svih nadležnih vlasti da se uključe u dijalog sa ciljem pronalaženja trajnog rješenja statusa Zemaljskog muzeja i svih drugih kulturnih institucija sa nejasnim statusom što je prije moguće.

Zemaljski muzej je najstarija ustanova te vrste u BiH i prva u jugoistočnoj Evropi izgrađena sa tom namjenom. To je ustanova od najvišeg kulturnog, povijesnog i naučnog značaja za očuvanja kulturne baštine svih naroda Bosne i Hercegovine. Njegovo ponovno otvaranje će imati veliki značaj jer čuva kulturnu baštinu, ne samo Bosne i Hercegovine i Balkana, nego i Evrope. Njegovo ponovno otvaranje će potvrditi ono za čim Evropska unija teži – promociji kulturne raznolikosti, uključujući i bogatstvo različitosti jezika, umjetnosti i baštine Evrope.

EU također pozdravlja javne pozive građana, akademske zajednice, zaposlenih u kulturnim ustanovima te institucija, u zemlji i inostranstvu, koji su tražili ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja. Odgovorno upravljanje znači zaštitu kulturnih institucija u BiH. Apelujemo da odmah počnu razgovori između odgovornih vlasti za pronalazak rješenja za sve kulturne institucije sa nejasnim statusom. Evropska unija će nastaviti svoj angažman sa kulturnim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine za očuvanje i promociju nasljeđa zemlje, istovremeno promvirajući evropske vrijednosti za dobrobit svih ljudi u BiH i Evropi u cjelini.

EU nastavlja da značajno ulaže u očuvanje kulturne baštine u BiH. Samo iz IPA fondova 2009 i 2010, EU je uložila 30 miliona KM u očuvanje kulturne baštine u BiH: 18 miliona KM je osigurano za obnovu Vijećnice u Sarajevu koja je dio veće podrške EU kulturnom naslijeđu u BiH. Ova podrška također obuhvata i obnovu Vijećnice u Novom Gradu u iznosu od 2 miliona KM, koja je završena u maju 2013. godine. EU je također finansirala rekonstrukciju kulturne baštine u Stocu u iznosu od 3 miliona KM, koja je završena u septembru 2013. godine. EU finansira i obnavljanje tvrđave Kastel u Banjaluci u iznosu od 7 miliona KM, a radovi bi trebalo da budu završeni 2015. godine.

Europa.ba