Korupcija: Kako prepoznati pravog glavnog svjedoka

Djela korupcije obično cvjetaju u tami, često ostaju neispričana, teško ih je temeljito istražiti bez potpunih insajderskih informacija i uzrokuju dugotrajne postupke. Funkcionalna borba protiv korupcije će uvijek ovisiti o istrazi i gonjenju na osnovu zakonito pribavljenih kvalitetnih dokaza. Stoga agencije za provođenje zakona trebaju sredstva kojima će motivirati učesnike da otkriju svoja saznanja koja bi inače ostala neotkrivena.

Obuka održana od 8. do 11. aprila 2014. godine u Sarajevu, kojoj je prisustvovalo oko 40 predstavnika bh. agencija za provedbu zakona i tužilaštava, bila je, između ostalog, fokusirana na osnovne propise o svjedocima.

Kako identificirati “pravog” glavnog svjedoka? Kako ocijeniti podobnost za volontiranje ili potencijalnog glavnog svjedoka? Pravna nesigurnost glavnog svjedoka? Potreba za posebnom zaštitom glavnih svjedoka (javna odgovornost)? Ovo su neke od tema o kojima se raspravljalo na osnovu visokoprofiliranog slučaja korupcije u Austriji, a koji su predstavili Stefan Pfandler, Lukas Berghammer i Robert Kalenský, stručnjaci Saveznog Ureda za borbu protiv korupcije MUP-a Austrije.

„Ovo je nastavak obuke koja je održana u u decembru 2013., kada je stavljen fokus na praktične aspekte pripreme, planiranja i vođenja istrage, kao i najbolje evropske prakse u prikupljanju dokaza. Analizirani slučaj obuhvata sva područja o kojima smo do sada obučili kolege iz BiH“, izjavio je Karlheinz Gortano, dugoročno angažovani stručnjak projekta.

Specijalizirane programe obuke koje je projekat „Podrška EU provedbi zakona “ do sada organizovao usmjerene su na jačanje institucionalnih kapaciteta agencija za provedbu zakona i drugih aktera koji se bave istragom slučajeva korupcije.
„Možemo reći da su kroz organizovane aktivnosti naši bh. kolege stekli znanja o međunarodnim standardima, o najboljim praksama država članica EU, kao i o mehanizama za procjenu i praćenje informacija vezanih za korupciju, te istraživanje, planiranje i vođenje istrage o ovoj vrsti kriminaliteta“, zaključio je Gortano.

Projekat „EU podrška provedbi zakona“ je započeo u maju 2012. i trajaće do aprila 2014. Ovaj projekat finansira Evropska unija u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Partneri Konzorcija za provedbu projekta su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta BiH.

Europa.ba