Funkcionalan javni RTV sistem u BiH je prioritet

U vezi sa Informacijom o aktivnostima koje se preduzimaju u pogledu osnivanja PBS korporacije a koju je Vlada Republike Srpske usvojila, glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, Andy McGuffie je izjavio:

“Nezavisne i profesionalne medijske institucije su jedan od najvažnijih aspekata uspješnog, modernog demokratskog društva. U tom kontekstu, naglašavamo da je završetak reforme javnog RTV sistema (PBS), odnosno osnivanje PBS korporacije, neophodno za digitalizaciju, kao i za jačanje postojećeg javnog RTV sistema što je uopšteno ključni prioritet. Ova činjenica je u više navrata naglašena u godišnjim Izvještajima o napretku Evropske komisije.

“Pozivamo sve aktere u BiH da usmjere pažnju i resurse za jačanje nezavisnosti i profesionalizma postojećih kanala u sistemu javnih emitera. To također zahtijeva uspostavljanje korporativne strukture za sistem javnih emitera u BiH i usklađivanje zakona na entitetskom nivou sa zakonom o sistemu javnih emitera BiH. Nadalje, pitanje digitalizacije mora biti hitno riješeno. U suprotnom, moguće je da građani BiH neće moći da gledaju određene programe na svojim TV ekranima kao što su Evrovizija, UEFA Liga šampiona, Euronews razmjenu, itd. Cijeli region napreduje na polju digitalizacije. Ukratko, ako se rok ne ispoštuje, bh. tržište emitiranja će trpjeti i gledaoci u BiH neće imati istu uslugu kao ostatak Evrope.

“Završetak reforme sistema javnih emitera treba da rezultira razvojem funkcionalnog, uređivački samostalnog, ekonomičnog i efikasnog sistema javnog emitiranja u najboljem interesu za javnosti BiH i u skladu sa standardima Evropske unije u oblasti javnog emitiranja.”

Europa.ba