Zaključene konsultacije za Izvještaj o napretku 2014

 

Tokom protekle dvije sedmice, Delegacija EU u BiH bila je domaćin niza konsultativnih sastanka sa više od 30 predstavnika organizacija građanskog društva i nevladinih organizacija, međunarodnih organizacije, privrednika i institucija BiH sa ciljem određivanja prioriteta koji će se naći u izvještaju o napretku u 2014. godini. Izvještaj o napretku je detaljna godišnja ocjena koju priprema i daje Evropska komisija, a to je jedini relevantan dokument za ocjenu napretka zemalja u procesu proširenja na njihovom putu ka EU.

Predstavnici građanskog društva i nevladinih organizacija razgovarali su o ključnim pitanjima u oblasti ljudskih prava, zaštite manjina i pravosuđa. Učesnici su se takođe bavili o pitanjima borbe protiv diskriminacije, zaštite manjina, žena, djece i prava seksualnih manjina, gdje je navedena nedovoljna primjena zakona u ovim oblastima.  Osudili su postojanje odvojenog obrazovanja i napade na predstavnike medija. Kao što se i očekivalo, odsustvo napretka konstatovano je kod svih tema na dnevnom redu, a pomenuta su i mnoga problematična pitanja iz prošlogodišnjeg izvještaja.

Predstavnici privrednika prenijeli su da nema napretka u izgradnji tržišne ekonomije, naglasili težak administrativan teret i za strane i domaće investitore, pozvali na prijeko potrebnu reformu poreskih zakona i zakona o radu, govorili o nastojanjima svih nivoa vlasti da uvedu dodatna parafiskalna opterećenja i žalili se na netransparentno odlučivanje i neefikasnu javnu upravu.

Svi komenatri tokom konsultacija koristiće se u pripremi izvještaja o napretku u 2014. godini, koji će biti objavljen u oktobru.

Izvještaj o napretku za 2013. godinu možete pročitati ovdje.

Europa.ba