EU i EBRD pružaju podršku poboljšanju vodovodne infrastrukture u Bosni i Hercegovini

EBRD i Evropska unija pružaju podršku poboljšanju kvaliteta usluga vodoopskrbe u Bosni i Hercegovini financiranjem proširenja vodoopskrbne infrastrukture u općini Čapljina na jugu zemlje. EBRD je odobrila kredit od 5 miliona eura a Evropska unija podržava ovu investiciju grant  sredstvima iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4.5 miliona eura, a Banka će administrirati ova sredstva.

Sredstva će koristiti JP Komunalno Čapljina za proširenje vodoopskrbne mreže u prigradskim regijama i zamjenu zastarjelih vodomjera.

Projekt će omogućiti priključivanje 2,300 novih korisnika na vodoopskrbni sistem i doprinijeće podizanju životnog standarda stanovništva koje živi u ruralnim regijama općine Čapljina.

Tehničku pomoć za pripremu i implementaciju ovog projekta dali su Centralnoevropska inicijativa, kao i vlade Španjolske i Češke Republike.

“Ova investicija će poboljšati pouzdanost i kvalitet vodoopskrbe u općini Čapljina i donijeće pitku vodu u dodatnih 2,300 domaćinstava”, rekao je Martin Schieder, Šef operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu, Delegacija Evropske unije u BiH.

“Uz zajedničku podršku EBRD-a i donatora, JKP Čapljina će svoje usluge uskladiti sa međunarodnim standardima i poboljšati efikasnost poslovanja,” rekao je Libor Krkoska, Direktor ureda, EBRD Bosna i Hercegovina.

Dr Nikola Špirić, Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine je izjavio da je ovaj projekt od velikog značaja za stanovnike općine Čapljina:

“Ovaj projekt će riješiti dugogodišnje probleme u vodosnabdijevanju stanovnika Čapljine. Implementacijom projekta će se znatno smanjiti gubici vode i stvoriće se i uslovi za priključivanje novih korisnika na javni sistem vodosnabdijevanja “, rekao je ministar Špirić.

Do danas je EBRD uložila više od 1.6 milijardi eura u 110 projekata u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na razvoj infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima i jačanje finansijskog sektora.

Od završetka rata u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je obezbijedila zemlji pomoć u iznosu većem od 3 milijarde eura.

Europa.ba