Vlada FBiH usvojila metodologiju za transparentno finansiranje projekata organizacija civilnog društva po standardima EU

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je u saradnji sa Savezom općina i gradova Federacije BiH u januaru 2013. godine počeo sa provedbom projekta “Podrška razvoju lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je efikasnija i orijentisana ka pružanju usluga i znanja”.
 
Kao rezultat projektnih aktivnosti i nastojanja, Vlada Federacije BiH je na redovnoj sjednici održanoj 13. marta ove godine donijela odluku kojom je usvojila Metodologiju za transparentno finansiranje projekata organizacija civilnog društva po standardima Evropske unije (LOD metodologija).

LOD metodologija je kreirana u svrhu definisanja jasne procedure za transparentnu dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva (OCD) iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.
 
Ove aktivnosti su jedna od komponenti projekta kojeg finansira EU “Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III”.  Podršku primjeni ove metodologije je dao i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen.

Uz preporuke za usvajanje i primjenu na nižim nivoima vlasti (kantonima i jedinicama lokalne samouprave), u odluci Vlade FBiH se navodi da za njenu provedbu nije potrebno osigurati dodatna budžetska sredstva, zadužujući za praćenje realizacije ove odluke Federalna ministarstva pravde i finansija.

Usvajanje ove odluke je rezultat višemjesečnih aktivnosti Saveza općina i gradova FBiH i  LOD III projekta, koji su nakon konsultacija sa relevantnim ministarstvima FBiH sačinili preporuke, koje su dovele do pozitivnog prijema u Vladi FBiH.
 
Ovim je ostvaren još jedan značajan korak u jačanju partnerstva između organa vlasti i OCD-a. Za očekivati je da u budućnosti značajna sredstva koja se izdvajaju za aktivnosti OCD-a budu iskorištena na efikasniji način u korist krajnjih korisnika, stanovnika Bosne i Hercegovina. LOD projekat nastavlja saradnju sa Savezom općina i gradova Federacije BiH na realizaciji zadatih ciljeva i u narednom periodu se očekuje održavanje serije obuka za predstavnike jedinica lokalne samouprave u FBiH u primjeni LOD metodologije.

Projekat LOD III finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu 2 miliona eura sa ciljem da podrži dalje jačanje saradnje između lokalnih vlasti u BiH i OCD-a, a sve kroz unaprijeđenje kapaciteta za projektni pristup prilikom raspoređivanja budžetskih sredstava za rješavanje lokalnih pitanja.

Europa.ba