EU podrška provedbi zakona: Borba protiv pranja novca

Ubacivanje ilegalnog novca u legalne tokove ili pranje novca jedan je od načina djelovanja kriminalnih krugova kojim osiguravaju isplativost kriminalnih aktivnosti. Bez obzira da li je riječ o krijumčarenju narkotika i oružja, terorizmu ili pronevjeri kreditnih kartica – uvijek je u pitanju maskiranje porijekla novca s ciljem izbjegavanja otkrivanja i krivičnog gonjenja. Stoga, praćenje toka novca je ključno u otkrivanju, procesuiranju i razbijanju kriminalnih mreža, te u oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Boriti se protiv pranja novca zahtijeva uspostavljenu pravnu i finansijsku infrastrukturu, te efikasne agencije za provedbu zakona. Koje korake je potrebno poduzeti kako bi se ojačala ova tri segmenta u BiH, bio je fokus diskusije dvodnevne konferencije o o temi “Pranje novca i finansijske istrage”, koja je završila danas u Banjoj Luci u organizaciji projekta EU podrška provedbi zakona. Konferencija je rezultirala nizom praktičnih zaključaka za unapređenje borbe protiv ovog vida kriminala.

Pranje novca podriva stabilnost, transparentnost i efikasnost finansijskog sistema države, uzrokuje ekonomski poremećaj i nestabilnost, ugrožava program reformi, te dovodi do smanjenja investicija i prilika za zapošljavanje. Krivično zakonodavstvo je neizostavan instrumenat prevencije i represije u borbi protiv pranja novca. Učesnici dijele mišljenje o važnosti potpune usaglašenosti zakonodavstva s relevantnim međunarodnim pravnim aktima, prvenstveno odredbama Varšavske konvencije, s Direktivom EU 20050/60 i sa Preporukama Udarne grupe za finansijski kriminal. „Prvi korak ka uspješnijoj prevenciji i suzbijanju pranja novca je usklađivanje krivičnog zakonodavstva u BiH s relevantnim međunarodnim”, izjavila je Brigitte Kuchar, programski menadžer, Delegacija EU u BiH.

Polazeći od činjenice da su finansijske istrage nezaobilazna faza otkrivanja i dokazivanja izvršenog krivičnog djela pranja novca, visine i obima stečene imovinske koristi pranjem novca, učesnici su jedinstvenog stava da se moraju stvoriti svi preduslovi za efikasno provođenje finansijskih istraga što još nije slučaj u BiH. „Među brojnim preduslovima, tri su od posebnog značaja. Prvo, normativni koji još nije osiguran na svim nivoima zakonodavne vlasti u BiH. Drugo, osiguranje specijaliziranih organa i tijela za provođenje finansijskih istraga. Treće, stručnost aktivnih subjekata finansijskih istraga. Stoga učesnici apeluju na nadležne organe da preduzmu potrebne mjere za njihovu punu implementaciju,’’ kazao je Karl Lesjak, voditelj projekta EU podrška provedbi zakona.

Europa.ba