Zamjenik šefa Delegacije EU dr Daviddi: Agencija za ravnopravnost polova BiH i EU imaju iste prioritete u nastojanjima da unaprijede ravnopravnost polova u BiH

Direktorica Agencije za ravnopravnost polova, Samra Filipović-Hadžiabdić, danas se obratila šefovima misija EU u BiH i predstavila prioritete Agencije za 2014. godinu.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dr Renzo Daviddi, pohvalio je dobru saradnju između centara RS i FBiH i Agencije BiH za ravnopravnost polova. Naglasio je da Agencija i EU imaju iste prioritete u nastojanjima da unaprijede ravnopravnost polova u BiH. Političko i ekonomsko jačanje žena i borba protiv nasilja nad ženama po osnovu pola i roda, a naročito nasilje u ratnim sukobima, spadaju među prioritet EU u toj sferi. Takođe je izrazio punu podršku realizaciji akcionih planova koje je Agencija izradila i podstakao sve strane da zauzmu aktivniji pristup u obezbjeđivanju ravnopravnosti polova.

Gospođa Filipović je naglasila da će se ove godine Agencija usmjeriti na sljedeća tri prioriteta: borbu protiv nasilja nad ženama; učešće žena u pozicijama odlučivanja i ekonomsko jačanje žena. Naglasila je značaj kontinuiranog informisanja u borbi protiv nasilja po osnovu pripadnosti polu. Elaborirala je kurseve obuke koje Agencija planira da organizuje sa ciljem većeg kandidovanja žena u predstojećim izborima. Konačno, govorila je o inicijativi da se osnuje fond za podršku ženama preduzetnicama u BiH. 

Nakon prezentacije gospođe Filipović uslijedila je živa debata. Govornici iz država članica EU dotakli su se sljedećih pitanja: izvršene i planirane aktivnosti na ekonomskom jačanju žena; način rada se civilnim žrtvama seksualnog nasilja; uloga parlamenta u pogledu rodnih pitanja i način na koji se rješavaju različiti socijalni standardi za žene na nivou entiteta i kantona.

Europa.ba