Podrška razvoju inovacija u Bosni i Hercegovini

Konferencija “Podrška razvoju inovacija u Bosni i Hercegovini” kojom se obilježava završetak INOVO projekta koji finansira EU održana je u Sarajevu 19. marta 2014. godine.

Cilj projekta “Razvoj institucionalnog kapaciteta tri inovativna centra i istraživačkog sektora u Bosni i Hercegovini” (INOVO) je bio poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti naučne zajednice kao i ekonomskog učinka Bosne i Hercegovine, u svrhu aktivnijeg učešća u Evropskom istraživačkom području, i veće uključenosti u međunarodnu naučnu saradnju. Projekat je od januara 2013. radio na jačanju mreže inovacija u BiH kroz podršku razvoju inovativnim centrima u Banja Luci i Mostaru i statističkim agencijama/institucijama u BiH, sa ciljem omogućavanja statističkog izvještavanja iz područja istraživanja i razvoja.

Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za socijalni Razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH, izjavila je: “Iako danas obilježavamo kraj ovog projekta, proces inovacija u Bosni i Hercegovini se nastavlja. Inovacije se tiču ljudi, koji su u Bosni i Hercegovini uspješni u mnogim oblastima, uključujući nauku i inovacije. Inovacije su jedan od ključnih faktora za bolji ekonomski rast i prosperitet Bosne i Hercegovine.”

INOVO projekat je uspješno povezao aktere inovacijskog procesa – javnu upravu, preduzeća, univerzitete, i posredničke organizacije kao što su centri za inovacije i tehnološki parkovi. Sastanci, razmjene kao i započete inicijative će dati novi podsticaj za inovacije i inovativne ekonomski razvoj u regiji i BiH.

“Podrška razvoju inovacija u Bosni i Hercegovini je na početku. Čast mi je da je INOVO projekat potpomogao ove procese, kao i povezivanje interesnih grupa u ovim procesima: institucije vlasti, poslovnu zajednicu, univerzitete i posredničke organizacije poput inovacijskih centara u Bosni i Hercegovini” izjavio je Kastytis Gečas, vođa tima INOVO projekta.

Učesnici na završnoj konferenciji su bili predstavnici ministarstava, univerziteta, razvojnih agencija i predstavnici drugih interesnih grupa iz područja inovacija.

EU je finansirala ovaj projekt kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) u iznosu od 534.460 eura. Projekat je provodio konzorcijum na čelu sa European Consulting Group.

Za više informacija posjetite www.inovo.ba

Europa.ba