Zaštita svjedoka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Sigurnost svjedoka i svjedočenje bez zastrašivanja od suštinske je važnosti za istragu i procesuiranje svih krivičnih djela. Sigurnost svjedoka nije luksuz, već iznimno važan element sudskog procesa. Uzimajući u obzir evropsku perspektivu, BiH će morati prezentirati evidenciju o istragama i procesuiranju slučaja korupcije i organizovanog kriminala. Da bi se to postiglo, funkcionisanje Programa zaštite svjedoka bit će od presudnog značaja. Postoji jasna potreba za određenim nivoom usklađenosti različitih državnih programa, unapređenjem kapaciteta jedinica za zaštitu svjedoka, standardizacijom procesa, kao što su preseljenje svjedoka i edukacija službenika za zaštitu svjedoka.

Svi aspekti zaštite svjedoka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije razmatrani su na seminaru koji je od 11. do 13. marta 2014. godine u Sarajevu okupio predstavnike sistema krivičnog zakonodavstva u organizaciji projekata Zaštita svjedoka u borbi protiv organizovanog kriminala  i korupcije (WINPRO II), te EU podrška provedbi zakona. Oba projekta finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći.

„Naš cilj je da kroz jačanje institucionalnih kapaciteta za zaštitu svjedoka i saradnika pravde prije, tokom i nakon suđenja, unutar i van teritorija zemalja korisnica unaprijedimo saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na regionalnom i evropskom nivou,“ kazao je Chris Albiston, voditelj WINPRO projekta, dodavši „Kad je riječ o BiH, potrebno je poduzeti dodatne korake ka usklađivanju zakonodavstva s EU standardima i osigurati adekvatnu implementaciju. Efektivne akcije je potrebno poduzeti i u vezi s nedostatkom zaštite svjedoka na entitetskom i kantonalnim nivoima.“

Svjedoci su stubovi uspješnog sistema krivičnog pravosuđa jedne države. Adekvatno funkcionisanje sistema zaštite svjedoka zahtijeva usku saradnju policije, tužilaštava i sudova. „Tri su kategorije mjera za osiguranje svjedoka: policijska zaštita, pravosudne i proceduralne mjere, te program zaštite svjedoka. Doprinos razvoju operativnih i profesionalnih kapaciteta Jedinica za zaštitu svjedoka dajemo kroz programe edukacije službenika, te unapređenju saradnje Jedinice s tužilaštvima i sudovima,“ kazao je Gyula Radi, dugoročno angažovani ekspert projekta EU podrška provedbi zakona.

EU će nastaviti podržavati program zaštite svjedoka u BiH u sklopu trogodišnjeg projekta, koji provodi Northern Ireland Co-operation Overseas u partnerstvu s Ministarstvom pravde Velike Britanije, te EUROPOLom kao saradnikom od decembra 2012. godine.

***
Projekat EU podrška provedbi zakona finansira EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo  2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu saradnika). Partneri, korisnici projekta, su agencije za provedbu zakona BiH na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Distrika Brčko.

Europa.ba