Izazovi i prilike za inovativni ekonomski razvoj

Preko 50 učesnika regionalne konferencije “Izazovi i prilike za inovativni ekonomski razvoj”, koja se održala danas u Mostaru, imalo je priliku da sazna više o izazovima inovacija i prilikama koje inovacije stvaraju na raznim društveno-ekonomskim nivoima. Osnovni cilj konferencije jeste da inicira periodične sastanke
između glavnih aktera kako bi podržali inovacije i razvoj, kroz
okupljanje visoko pozicioniranih dužnosnika, predstavnika velikih
kompanija, organizacija za istraživanje i razvoj, kao i svih onih koji
podržavaju razvoj inovacija u Hercegovini i Federaciji BiH. Na konferenciji su predstavljene dvije studije slučaja o razvoju sistema podrške inovacijama iz Slovenije i Hrvatske, prikazujući šta se može očekivati u budućnosti za Bosnu i Hercegovinu u ovom području.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo za razvoj, poduzetništvo i obrt Federacije BiH, Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH i INTERA Tehnološki park u Mostaru, u saradnji sa projektom koji finansira EU “INOVO – Izgradnja institucionalnih kapaciteta tri inovacijska centra i istraživačkog sektora u Bosni i Hercegovini”.

INOVO projekat je od januara 2013. intenzivno surađivao sa relevantnim ministarstvima Federacije BiH i INTERA tehnološkim parkom na jačanju kapaciteta vlasti za bolji razvoj inovativnih politika.

Šefica ureda EU Delegacije u BiH i specijalnog predstavnika EU u Mostaru Marsaili Fraser je izjavila: “Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal u svojim ljudima, koji su uspješni u mnogim poljima, pa i u nauci i inovacijima. Inovacije mogu biti jedan od ključnih faktora za bolji prosperitet i ekonomski rast zemlje, koje će omogućiti više poslova i bolje živote za građane Bosne i Hercegovine.”

Mladen Kostić, direktor INTERA Tehnološkog parka Mostar je istakao da se ova konferencija tiče budućnosti: “Šta vlasti treba da urade, ali šta i mi kao pojedinci trebamo uraditi kako bi bili inovativniji. Ovaj događaj treba doprinijeti boljem razumjevanju inovacija. Trebamo biti svjesni da je jedini način izlaska iz zamke prosječnog prihoda da se ide naprijed prema evropskim integracijama kroz poduzetništvo i ostvarivanje dodatne vrijednosti.”   

Konferencija je pružila jedinstvnu mogućnost za povezivanje, izgradnju zajedničkog shvatanja o izazovima i prilikama za razvoj inovacija, i utjecaja koji mogu imati na ekonomski razvoj i stopu zaposlenosti.

“Vjerujem da će ovaj izuzetni događaj na kome su se sastali predstavnici četiri interesne zajednice procesa inovacija – javne uprave, preduzeća, unverziteti i posredničke organizacije poput INTERA Tehnološkog parka – dati novi impuls inovacijama i inovativnom ekonomskom razvoju u regionu i BiH. Drago mi je što je INOVO projekat bio u mogućnosti da potpomogne ove procese.”  izjavio je Kastytis Gečas, vođa tima INOVO projekta.  

Ova konferencija je posljednji događaj u seriji regionalnih konferencija organizovanih u sklopu INOVO projekta.

Damir Mašić, ministar za obrazovanje i nauku Federacije BiH i Sanjin Halimović, ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt Federacije BiH su također govorili na ovoj konferenciji.

EU finansira INOVO projekat u iznosu od 534,460 eura iz IPA 2010. Projekat provodi konzorcijum koji predvodi European Consulting Group.

Europa.ba