EU nastavlja pružati podršku Međunarodnom aerodromu u Mostaru

Prezentacija poslovnog plana restruktuiranja Međunarodnog aerodroma Mostar održana je u petak 7. marta 2014. godine u mostarskoj Gradskoj vijećnici. Na prezentaciju su prisustvovali i predstavnici lokalne poslovne zajednice. Izradu ovog poslovnog plana je finansirala Evropska unija.

S ciljem pružanja podrške u otvaranju perspektive kako za aerodrom tako i za šire područje Mostara, uključujući hodočasnički centar Međugorje, konsultanti koje je angažovala EU su istražili situaciju i predložili pristup u tri faze:

1.    Prva faza uključuje pripremu sveobuhvatne analize nedostataka, s ciljem rješavanja svih pitanja koje onemogućavaju da aerodrom dobije stalnu dozvolu za poslovanje i ograničavaju njegov budući razvoj.

2.    U drugoj fazi, konsultanti su izradili poslovni plan, marketinški plan i finansijski plan aerodroma za sljedećih 30 godina.

3.    Treća faza razmatra mogućnosti i scenarije za restrukturiranje vlasništva aerodroma, i relevantne tenderske dokumentacije.

U svom uvodnom obraćanju šef Delegacije EU u BiH  i specijalni predstavnik EU  ambasador Peter Sorensen je izjavio: „Međunarodni aerodrom Mostar jedan je od mnogih dijelova transportne infrastrukture u BiH koji je imao korist od direktne pomoći EU. Aerodrom je ponovo otvoren 1998. uz značajnu pomoć EU“.

Ambasador Sorensen je također spomenuo buduće planove za aerodrom, naglašavajući njegov ekonomski značaj i mogući razvoj.

„Studije pokazuju da je potencijal rasta aerodroma iznad 1,5 miliona putnika godišnje tokom narednih 30 godina. Lokalni i regionalni turistički potencijal, uključujući hodočasnički centar Međugorja, temelj je sveukupnog potencijala rasta“, rekao je ambasador, naglasivši da bi aerodrom mogao postati poslodovac za ljude ove regije, kao i izvor ekonomskog prosperiteta ukoliko se bude koristio na pravi način.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je zahvalio ambasadoru Sorensenu i Evropskoj uniji za svu pomoć koju su pružili Mostaru i aerodromu, ističući značaj aerodroma za grad i regiju.

„Dodatni razvoj aerodroma je otvaranje velikog prozora u svijet i sve mogućnosti koje on pruža su od iznimnog značaja za budućnost ove regije“, rekao je gradonačelnik Bešlić.

Međunarodni aerodrom Mostar suočava se sa izazovima u osiguravanju stalne dozvole, dugoročne održivosti poslovanja i i budućeg širenja i razvoja.

EU je do sada uložila oko 4 miliona eura u poslijeratnu obnovu i ponovo pokretanje aerodroma, većinom za gradnju i opremanje tornja za kontrolu zračnog prometa, objekt Direkcije za civilno zrakoplovstvo FBiH u to vrijeme.

Studije koje su pripremili konsultanti su pokazale perspektivu za održivi i profitabilni razvoj aerodroma, regije i grada Mostara.

Europa.ba