“Pitanja rodnosti u sektoru odbrane” – EUD/EUSR na konferenciji u organizaciji EUFOR-a promoviše važnost perspektive rodne jednakosti

Aleksandra Gatto, politički savjetnik za ljudska prava i pitanja rodnosti u Delegaciji Evropske unije /EUSR, obratila se prisutnima na Konferenciji pod nazivom “Rodna pitanja u sektoru odbrane” koja je 10. marta u organizaciji EUFOR-a održana u Kampu Butmir. Naglasila je sveobuhvatan pristup EU provedbi Rezolucije o ženama, miru i sigurnosti Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UNSCR) br. 1325, kao i srodne Rezolucije 1820 u kojoj se odražava program EU koji se tiče žena, mira i sigurnosti. Prisutnima su se obratili i predstavnici Oružanih snaga BiH, Centra za obuku za operacije podrške miru i EUFOR-a.

Naglasila je da se u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike (CSDP) sve više priznaju značaj i dodatna strateška i operativna vrijednost uključivanja pitanja rodne jednakosti u svim fazama planiranja, provođenja i analize misija za upravljanje civilnim i vojnim krizama, kao i u vrijeme priprema za misiju i obuke tokom same misije. Gdje god je to moguće EU nastoji u svaku misiju i operaciju CSDP-a uključiti angažiranog savjetnika za ljudska prava odnosno pitanja rodnosti ili koordinatore. U skladu sa programom EU po pitanju žena, mira i sigurnosti, EU je putem IPA programa “Podrška provedbi zakona u BiH“ pružao pomoć u provedbi Akcionog plana u oblasti rodne jednakosti BiH po rezoluciji UNSC 1325 kao i pri imenovanju koordinatora za pitanja rodnosti u oblasti sigurnosti i odbrane.”

Europa.ba