“Napadi na nevladine organizacije i novinare su neprihvatljivi”, izjavio glasnogovornik Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU

Komentirajući publikaciju objavljenu na web-stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata u kojoj se napadaju nevladine organizacije i novinari, glasnogovornik Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie je rekao:

“Otvoreni i inkluzivni dijalog između NVO-a, medija i intelektualaca je osnovni princip procesa evropskih integracija. Ovaj dijalog bi u Bosni i Hercegovini trebao biti unaprijeđen inovativnim načinima; nedavni protesti u BiH su istakli potrebu da institucionalne i političke snage pažljivo slušaju građane.
 
Nedavna publikacija objavljena na web-stranici SNSD-a je duboko uznemirujuća i daleko je ispod standarda produktivnog socijalnog dijaloga. Određena retorika podjele koja je prisutna u ovoj publikaciji može ugroziti međusobno povjerenje i dalje polarizirati političku atmosferu. Političke stranke, posebno one koje upravljaju državom, trebale bi pomoći da se obezbjedi okvir i uvedu  pouzdane prakse za komunikaciju i saradnju između nevladinog sektora, medija i političkog establišmenta.

Pozivamo sve političke partije i vlasti da se uključe u produktivnu saradnju sa NVO-ima, medijima i intelektualcima, te da odbace taktike kojima se promoviraju strah i nepovjerenje. Samo na temelju  toga ćemo vidjeti autentično partnerstvo po svim pitanjima od zajedničkog interesa i značaja za građane”.

Europa.ba