Predstavljen sistem za podršku učenju na daljinu u pravosuđu BiH

U Sarajevu je danas predstavljen sistem za učenje na daljinu u pravosuđu Bosne i Hercegovine, uspostavljen u okviru projekta koji finansira EU „Jačanje pravosuđa Bosne i Hercegovine“.

Svrha sistema za učenje na daljinu je uspostavljanje on-line web baziranog sučelja namijenjenog edukaciji sudija, tužilaca i stručnih saradnika u cijeloj Bosni i Hercegovini koje omogućava unapređenje i dalje jačanje njihovih znanja u oblasti procesuiranja krivičnih i građanskih predmeta. Za očekivati je da će primjenom ovog on-line servisa biti ostvarene značajne uštede, kako u pogledu vremena, tako i finansijskih sredstava. Konačni cilj implementacije ovog sistema je da njegovi korisnici koji pohađaju obuke steknu potrebna znanja i ekspertizu koji će doprinijeti unapređenju kvaliteta rada pravosuđa i pravovremenog osiguravanja usluga građanima Bosne i Hercegovine.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je implementiralo ovaj projekt, u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske, te Pravosudnom komisijom Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Ovim je uspostavljeno softversko rješenje za učenje na daljinu koje je prilagođeno edukativnim potrebama sudija, tužilaca i stručnih saradnika u bh. pravosuđu, koje je stavljeno u vlasništvo centara za edukaciju sudija i tužilaca, kao institucija nadležnih za osiguravanje kontinuirane edukacije za nositelje pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Uvođenjem sistema učenja na daljinu u pravosuđu sudije i tužioci će moći pohađati edukaciju putem web sučelja, nezavisno od udaljenosti od mjesta održavanja obuke. Pored toga, nositelji pravosudnih funkcija u BiH po prvi put mogu samostalno organizirati vrijeme posvećeno radu i edukaciji, uz korištenje prednosti raznolikih pisanih i multimedijalnih materijala dostupnih putem ovog sistema.

Sa ciljem svrhovitog korištenja sistema za učenje na daljinu, te njegove popularizacije među sudijama, tužiocima i stručnim saradnicima, uporedo sa razvojem sistema pripremljeno je deset tematskih edukativnih modula koji se bave nekim od najrelevantnijih tema za sudije i tužioce u BiH namijenjenih poboljšanju učinkovitosti i unapređenju rada u sudovima i tužilaštvima širom Bosne i Hercegovine.

Projekt “Jačanje pravosuđa BiH” finansiran je iz godišnjeg IPA 2010 programa pomoći Evropske unije za sektor pravosuđa u BiH, koji je obuhvatio i nabavku informaciono-komunikacione opreme za sudove i tužilaštva širom Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost godišnjeg programa IPA 2010 za sektor pravosuđa iznosila je 4 miliona eura.

Evropska unija je osigurala u protekloj deceniji više od 40 miliona eura za sektor pravosuđa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Europa.ba