Funkcionalan sistem akreditiranja hitno potreban u visokom obrazovanju u BiH

Evropski i međunarodni stručnjaci za visoko obrazovanje sproveli su detaljnu analizu eksternog osiguranja kvaliteta u oblasti obrazovanja u Bosni i Herzegovini (BiH). Ova analiza zakonskih propisa je prva komponenta projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvaliteta“, koji predstavlja twinning partnerstvo između BiH i Austrije i koji Evropska unija finansira iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od 1 milion eura.  

Stručnjaci su konstatovali posvećenost BiH u implementaciji bolonjskih reformi, posebno u usklađivanju sistema osiguranja kvaliteta sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG).

Na osnovu identifikovanih problema, stručnjaci su izdali preporuke za dalji razvoj eksternog osiguranja kvaliteta u BiH, koje su danas predstavljene u prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH, u Sarajevu.

Na preporukama su radili i predstavili ih ugledni stručnjaci iz oblasti visokog obrazovanja: Achim Hopbach, generalni direktor Agencije za osiguranje kvaliteta i akreditaciju Austrije (AQ Austria) i bivši predsjednik ENQA-e, Peter Findlay, pomoćnik direktora Agencije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju Velike Britanije (QAA) i međunarodni recenzent ENQA-e, Adi Kovačević, konsultant Agencije za osiguranje kvaliteta i akreditaciju Austrije za jugoistočnu Evropu, Bastian Baumann, samostalni savjetnik za visoko obrazovanje i međunarodni recenzent ENQA-e i Alexander Kohler iz Ministarstva za nauku i istraživanje Austrije koji je i rukovodilac twinning projekta ispred EU a iz zemlje članice EU, Austrije.

Gospodin Hopbach istakao je da „iako je Okvirni zakon za visoko obrazovanje u BiH u skladu sa bolonjskim reformama postoje određeni nedostaci i nedosljednosti u njegovoj primjeni.“

Malo je vjerovatno da će sadašnji sistem eksternog osiguranja kvaliteta u BiH biti priznat na evropskom nivou, sa značajnim posljedicama po mobilnost studenata i ugled visokog obrazovanja u BiH.

Stručnjaci su posebno zabrinuti za pravni status diploma. „Ukoliko se nešto hitno ne poduzme kako bi se riješilo pitanje sporog napretka u sprovođenju akreditacije, moguće je da će, prema onome što je navedeno u Okvirnom zakonu, status kvalifikacija biti doveden u pitanje“, rekao je  gospodin Hopbach.

Stručnjaci smatraju da bi bilo korisno pojasniti dalje korake koji se odnose na sprovođenje Okvirnog zakona, te dosljedan prenos u druge relevantne propise. Gospodin Hopbach rekao je u nastavku da dok god postoji trenutna dodjela nadležnosti „dogovor o dosljednoj implementaciji preporuka je od najveće važnosti.“

Stručnjaci cijene činjenicu da tekući Twinning projekt koji finasira EU pruža podršku u implementaciji trenutnih procedura akreditacije. Gospodin Hopbach je zaključio da „je implementacija preporuka prilika za visoko obrazovanje u BiH da dalje razvije evropsku dimenziju i postane priznati dio Evropskog prostora visokog obrazovanja kao i druge zemlje jugoistočne Evrope.“

Osnovne informacije o projektu:

Projekat „Jačanje institucionalnih kapaciteta u osiguranju kvaliteta“ sastoji se od četiri komponente: analiza pravnih propisa, jačanje kapaciteta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u Bosni i Hercegovini (HEA), primjena sistema upravljanja kvalitetom na visokoškolskim ustanovama, te podrška organiziranju eksternih evaluacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

Ukupno trajanje projekta je 24 mjeseca, počev od 13. septembra 2013. godine do 12. septembra 2015. godine.  Cilj projekta je povećanje mobilnosti i zapošljavanja  radne snage kroz poboljšanje kvaliteta visokoškolskih ustanova u skladu sa bolonjskim procesima. Svrha projekta je unapređenje i razvoj ljudskih resursa i institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju. Glavni partner za provođenje projekta je HEA, a ostali partneri su Ministarstvo civilnih poslova BiH, nadležna ministarstva obrazovanja na entitetskom i kantonalnom nivou, Odjeljenje za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, te visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. U ime Austrije, projekat provodi Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj, dok Agencija za osiguranje kvaliteta i akreditaciju Austrije u saradnji sa relevantnim ekspertima obezbjeđuje odgovarajuću ekspertizu tokom implementacije projekta.

Europa.ba