Održana regionalna konferencija o važnosti razvoja inovacija u BiH

Regionalna konferencija na temu “Institucije i mjere za podršku inovacijama” održana je danas u Banja Luci. Konferenciju su organizovali projekat koji finansira EU “Razvoj institucionalnog kapaciteta tri inovativna centra i istraživačkog sektora u Bosni i Hercegovini” (INOVO), Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske i Inovacioni centar Banja Luka (ICBL).

Cilj INOVO projekta je poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti naučne zajednice kao i ekonomskog učinka Bosne i Hercegovine, u svrhu aktivnijeg učešća u Evropskom istraživačkom području, i veće uključenosti u međunarodnu naučnu saradnju. Projekat će raditi na jačanju mreže inovacija u BiH kroz podršku razvoju inovativnim centrima u Banja Luci, Mostaru.

Biljana Barović, predstavnica Delegacije EU u BiH/EUSR-a, naglasila je značaj povoljnog okruženja za inovacije i uticaja koji inovacije mogu imati na društveni i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine te na taj način osigurati radna mjesta i bolji život građanima.
 
Evropska unija provodi brojne programe, inicijative i mjere podrške inovacijama od kojih koristi ima i BiH.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici ministarstava, univerziteta, razvojnih agencija i drugih važni akteri iz oblasti inovacija. Očekuje se da će učesnici nastaviti uspostavljenu saradnju na konferenciji putem zajedničkih istraživanja, razvoja i testiranja novih tehnologija, proizvoda i usluga.

Maja Bučar je prezentirala rad INOVO projekta, koji kombinuje tri interventa područja. Prvo područje/komponenta je jačanje kapaciteta centara za inovaciju kroz organizaciju različitih radionica, treninga i posebnih događaja. Drugo područje aktivnosti je fokusirano na izgradnju kapaciteta osoblja koje radi na strategiji za inovaciju, inovacijskim mjerama i politikama na državnom i entitetskim nivoima. Treće područje je koncentrisano na pružanje pomoći entitetskim i državnim statističkim insitutucijama u prikupljanju relevantnih indikatora o istraživanju, razvoju i inovacijama u skladu sa zahtjevima Eurostata.  

O omogućavanju uslova za razvoj inovacija je govorila Mojca Cvirn iz Tehnološkog parka Ljubljana, koji je istakao osnovne korake koji su prerasli u uspiješnu priču i mogu biti važni u kontekstu ICBLa.

Biljana Vojvodić iz Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske elaborirala je mogućnosti koje ministarstvo razmatra u smislu pružanja dalje podrške inovacijama kao i budućem razvoju Inovacijskog centra Banja Luka.
 
Zavod za statistiku Republike Srpske je prezentirao rezultate istraživanja i razvoja, kao i istraživanja u području inovacija koja su provedena 2013.

EU finansira ovaj projekt kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) u iznosu od 534.460 eura. Projekat provodi konzorcijum na čelu sa European Consulting Group.

Za više informacija posjetite www.inovo.ba

Europa.ba