Irska snažno podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine

“Evropska unija, zajedno sa našim međunarodnim partnerima, ostaje posvećena da vidi napredak BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, izjavio je danas u Sarajevu šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen nakon sastanka sa irskom ministrom za evropske poslove i poslanikom u parlamentu Irske Paschalom Donohoem.

“Zvanična posjeta irskog državnog ministra za evropske poslove Bosni i Hercegovini pokazuje snažnu predanost 27 zemalja članica Evropske unije prema BiH. Kada budu ispunjeni uslovi za članstvo, BiH je dobrodošla u Evropsku uniju. Prvi uslov, provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine” je davno trebao biti ispunjen i to treba uraditi što je prije moguće”, izjavio je ambasador Sorensen.

Ambasador Sorensen je dodao da je irsko iskustvo u EU korisno za Bosnu i Hercegovinu, jer su dvije zemlje slične po veličini i broju stanovnika, što najbolje ilustruje važnu korist koju članstvo u Evropskoj uniji može donijeti za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina.

Članstvo u EU je pomoglo transformaciju irske ekonomije, da od jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropi, u momentu pridruživanja EU, 1973. godine, postane jedna od najotvorenijih izvoznih zemalja u svijetu, koju je Forbes magazin prošle godine proglasio za ‘najbolje mjesto na svijetu za poslovanje”.

Tokom boravka u BiH, ministar Donohoe će također posjetiti institucije BiH, sastati se sa studentima, te dati intervjue medijima u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba