Zaključci Evropske komisije i Bosne i Hercegovine o energetskim pitanjima

 


Ministarski sastanak
Brisel, 28. januar 2014.


Zamjenik generalnog direktora za energiju Evropske komisije Fabrizio Barbaso, s jedne strane, i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, s druge strane, razgovarali su o energetskim pitanjima koja su bitna za evropske integracije BiH.
Plodni razgovori odvijali su se u otvorenoj i iskrenoj atmosferi, gdje se vodilo računa o različitim interesima i političkim i tehničkim/pravnim aspektima. To je dovelo do sljedećih zaključaka:


1. Predstavnici Evropske komisije i Bosne i Hercegovine su naglasili veliki značaj integrisanja Bosne i Hercegovine u evropsko energetsko tržište. Složili su se u pogledu daljnjeg jačanja napora usmjerenih ka postizanju ovog cilja, ne samo u smislu velikog potencijala Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti, nego i proizvodnje električne energije.
2. Predstavnici Evropske komisije podsjetili su da se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici obavezala na sigurnost snabdijevanja energijom, u skladu sa Direktivom 2005/89. Predstavnici Bosne i Hercegovine, uključujući dva entiteta, potvrdili su da funkcionalno preduzeće za prenos električne energije koje pokriva teritoriju cijele zemlje predstavlja jedan od kamena temeljaca sigurnog snabdijevanja električnom energijom cijele Bosne i Hercegovine.
3. Predstavnici Evropske komisije su pozdravili značajan napredak u postizanju funkcionalnosti preduzeća, naročito aktuelno formiranje poslovodstva i izradu revidiranih finansijskih planova, kao i sveobuhvatan dogovor akcionara sa ciljem da se Elektroprenos učini potpuno funkcionalnim.
4. Premijeri oba entiteta i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa obavezali su se – u okviru svojih nadležnosti – na doprinos operativnoj sigurnosti, funkcionalnosti i održivosti Elektroprenosa. Biće osiguran dugoročan kapacitet prenosne mreže Elektroprenosa kako bi se zadovoljila razumna tražnja. Premijer oba entiteta usaglasili su se o sljedećem:
4.1 Preostali zadaci uspostavljanja (pune) nove uprave i odobrenja financijskog izvješaja za 2012. godinu će biti završen do 28. februara 2014. godine.


4.2 Trenutnim finansijskim potezima će između dvaju akcionara biti podijeljeno ne više od sto miliona KM prikupljenih prihoda. Distribucija bilo kojih dodatno akumuliranih prihoda neće biti urađena prije usvajanja desetogodišnjeg plana razvoja prenosne mreže od strane opšte Skupštine akcionara i odobrenog od strane regulacionog tijela (DERK).


4.3 Premijeri oba entiteta složili su se da će stručnjaci Sekretarijata Energetske zajednice pružiti tehničku podršku Elektroprenosu BiH za završavanje srednjoročnog plana investicija i desetogodišnjeg plana razvoja prijenosne mreže, kako bi se osiguralo da Bosna i Hercegovina ispoštuje Ugovor o energetskoj zajednici. Ovi investicioni planovi će biti dostavljeni Sekretarijatu prije 10. februara 2014. godine. Sekretarijat će dati stručnu procjenu do kraja februara 2014. godine.


5. Predstavnici Evropske komisije su informisali prisutne da je krajem decembra završen projekat tehničke pomoći, koji je finansirala EU, za usklađivanje zakonodavstva o električnoj energiji sa zahtjevima EU. Delegacija EU će osigurati da završni izvještaj bude dostavljen ključnim akterima u Bosni i Hercegovini. Usvajanjem neophodne legislative prije 2015. godine, Bosna i Hercegovina će ispuniti svoje obaveze u vezi sa električnom energijom koje ima prema Ugovoru o Energetskoj zajednici.


6. U vezi sa gasom, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će tokom naredne dvije sedmice sazvati sastanak svih nadležnih vlasti s ciljem koordinacije naredih koraka kako bi Bosna i Hercegovina ispoštovala Odluku Ministarskog vijeća D/2013/04/MC-EnC.


7. Evropska komisija je primila na znanje trenutne pregovore o međuvladinom sporazumu (IGA) Bosne i Hercegovine sa Ruskom Federacijom o plinovodu Juzni tok. U skladu sa pismom Sekretarijata Energetske zajednice od 16. januara 2014. godine, Evropska komisija je istakla potrebu da konačni međuvladin sporazum (IGA) bude usklađen sa zakonskim okvirom Ugovora o energetskoj zajednici, posebno kada je riječ o principu pristupa trećoj strani i razdvajanjem upravljanja prenosnim sistemom, s jedne strane, te proizvodnje i snabdijevanja gasom, s druge strane.


 

Europa.ba