Izjava u vezi sa Okvirnom prometnom politikom BiH

Govoreći o Okvirnoj prometnoj politici BiH, koja je trenutno u parlamentarnoj proceduri, glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie je izjavio:

“Usvajanje politike na državnom nivou je od suštinskog značaja za izradu i provođenje Prometne strategije BiH te strateških dokumenata i akcionih planova koji se odnose na sve saobraćajne grane – cestovni, željeznički, intermodalni i pomorski transport. Evropska unija je izdvojila milion eura putem Insturmenata pretpristupne pomoći (IPA) za izradu Prometne strategije i za izradu strategija i akcionih planova za sve vrste saobraćaja i na svim nivoima. Dodatno, Evropska komisija je saopštila da u okviru programa IPA II (2014-2020) namjerava prioritet dati ulaganjima u transportnu infrastrukturu BiH. Međutim, sva pomoć je uslovljena postojanjem prometne politike na državnom nivou.

U vezi sa tekućom raspravom u parlamentu, pozivamo Parlament BiH da poduzme potrebne korake za hitno usvajanje ove politike. Neusvajanje Okvirne prometne politike i naknadnih strategija za cijelu zemlju će biti štetno za moguće buduće investicije u prometnom sektoru iz IPA II programa.”

Napomena urednicima

• Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo u decembru, Odbor za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog vijeća BiH, na sjednici održanoj 16. januara, nije podržao Okvirnu prometnu politiku BiH za period do 2020 godine. Predloženo je da Predstavničko vijeće BiH vrati ovaj dokument predlagaču na dodatno razmatranje, bazirano na osnovu smjernica datih tokom sjednice Odbora

Europa.ba