Započet proces imenovanja kontakt osoba za rodna pitanja u sektoru sigurnosti i odbrane

Prezentacija rezultata na provedbi Akcijskog plana UN Rezolucije 1325 – Žene, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini bila je tema okruglog stola koje je organizovalo Ministarstvo sigurnosti BiH. Diskusijom i prezentacijom dobrih praksi i iskustava koje su ovom prilikom predstavljene rukovodstvu ovih institucija, napravljen je prvi korak na putu za imenovanje kontakt osoba za rodna pitanja u sektoru sigurnosti i odbrane  BiH.
 
„Ministarstvo sigurnosti već tradicionalno pred kraj godine organizuje susrete predstavnika svih relevantnih vladinih i nevladinih organizacija, čiji je cilj prezentirati rezultate u protekloj godini. Istovremeno na ovim susretima se ukazuje na ključne izazove sa kojima smo se suočili u našim nastojanjima da realizujemo sve obaveze koje su naše institucije imale u procesu provođenja Akcijskog plana Vijeća ministara BiH. S ponosom možemo konstatirati da smo puno toga zajednički uradili protekle tri godine međutim ostale su nam neke obaveze koje nismo završli iz Akcijskog plana. Nismo imenovali savjetnike ili kontakt osobe za rodna pitanja u većini institucija zbog čega smo ovaj okrugli sto upravo posvetili tome“ istakla je Murveta Džaferović, pomoćnica ministra sigurnosti BiH.
 
 Bosna i Hercegovina spada u jednu od zemalja u kojoj su žene u policiji veoma malo zastupljene. Obraćajući se prisutnima Brigitte Kuchar, Program menadžerica pri Delegaciji EU u BiH je naglasila da postoji mnogo stereotipa koji vladaju kako u civilnim društvima tako i unutar same policije.
 
Gospođa Kuchar je istakla: „Samo društvo koje koristi sve ljudske resurse, i muškarce i žene koristi svoj puni potencijal za razvoj do potpunog prosperiteta. Izostavljanje žena iz jednačine znači oduzimanje vrijednog kapitala društvu. To isto vrijedi za bilo koju instituciju, a posebno za policijske snage koje trebaju oslikavati društvo kojem služe. Drugi i važniji razlog je kada se ispunjavaju potrebe sigurnosti policija mora prepoznati da su žene i muškarci, dječaci i djevojčice pogođeni nasiljem i zločinima na različite načine. Prepoznavajući to policijske snage tome trebaju prilagoditi svoje usluge.“
 
Akcijski plan za provođenje Rezolucije 1325 VS UN sadrži osam ciljeva, od kojih je i jedan povećavanje broja žena u vojnim i policijskim snagama. Ovaj cilj propisuje obavezu Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Distrikta Brčko da imenuju osobe za kontakt za rodna pitanja u vojnim i policijskim institutcijama i strukturama.

Ministarstvo sigurnosti BiH je ovu aktivnost organizovalo u saradnji sa IPA 2010 projektom „Podrška Evropske unije u oblasti provedbe zakona“ i Koordinacijskim odborom Vijeća ministara BiH za praćenje provedbe UN Rezolucije 1325 – Žene mir sigurnost.
 

Europa.ba