Uspješno okončana obuka o rukovođenju zalihama municije

Protekle sedmice je uspješno okončana obuka o rukovođenju zalihama municije organizovana za 12 visokopozicioniranih oficira i službenika Ministarstva odbrane/obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Obuka je trajala u periodu od 24.11.-12.12.2013.godine i realizovana je u organizaciji Ministarstva odbrane/obrane Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a u okviru projekta uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE) koji u cijelosti finansira Evropska unija.

Cilj obuke bio je unapređenje tehničkog znanja predstavnika Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH sa savremenim standardima u upravljanju zalihama municije. Obuka je realizirana kroz dva modula. Prvi modul, u trajanju od pet dana, je održan u Velikoj Britaniji u organizaciji kompanije DHA Global. Učesnici obuke su tom prilikom posjetili najveće vojno skladište naoružanja i municije u Evropi, Kineton, gdje je obavljen praktični dio treninga.

„Obuka o upravljanju zalihama streljiva za visoko-pozicionirane časnike i službenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavlja značajan segment u procesu rješavanja viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Zahvaljujući potpori UNDP-a, osoblje Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH su imali priliku upoznati se sa suvremenim standardima u upravljanju zalihama streljiva kroz teorijski i praktični modul obuke. Posebno je važno što su polaznici obuke prošli kroz vježbu primjene novih standarda u kontekstu specifičnih praksi upravljanja vojnim skladištima u BiH. Zahvalio bih se UNDP-u na organizaciji ovog programa obuke, te Evropskoj uniji na odvojenim financijskim sredstvima,” izjavio je brigadir Perić, stručni savjetnik za uništavanje vojnih viškova u Oružanim snagama BiH.

Istovremeno sa obukom u Velikoj Britaniji, 25 studenata, oficira i podoficira Oružanih snaga BiH su putem direktnog video linka u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu također slušali predavanja vrhunskih stručnjaka iz ove oblasti. Predavanja su obuhvatila različite teme, od skladištenja, upravljanja i planiranja zaliha municije do izrade plana za stavljanje van funkcije lokacija skladištenja, nezgoda povezanih sa municijom, odlaganje otpada i uništavanje municije.

Drugi modul obuke se održava u Bosni i Hercegovini sa fokusom na dodatnu praktičnu primjenu novo-usvojenih znanja. Polaznici su boravili u skladištu municije Jahorinski potok gdje su obavili praktičnu vježbu u upravljanju zalihama municije sa fokusom na zatvaranje lokacija skladištenja municije i vraćanju lokalnim vlastima. Nakon toga, u periodu od narednih mjesec dana, obavit će se set obuka za dodatnih 20 oficira i podoficira od strane polaznika kursa čime će se osigurati da se nove prakse u upravljanju zalihama municije usvoje na svim razinama odlučivanja.

Projekat EXPLODE je osmišljen i ustanovljen da razvija i provodi vojne logističke operacije i podrži napore Ministarstva odbrane/obrane BiH u procesima upravljanja viškovima municije i minsko-eksplozivnih sredstava i prevenira nekontrolisane eksplozije stare i nesigurne municije koje mogu imati dalekosežne posljedice po sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Projekat finansira Evropska unija iz Instrumenta za stabilnost (IfS) u iznosu od 3.837.830 EUR-a. U trajanju od 28 mjeseci, projekat EXPLODE provode u partnerstvu Ministarstvo odbrane/obrane Bosne i Hercegovine, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Misija OSCE-a u BiH.

Europa.ba