Evropska unija zabrinuta zbog Nacrta zakona o Elektroprenosu BiH

Evropska unija je zabrinuta zbog činjenice da je Savjet ministara Bosne i Hercegovine odobrio i nakon toga po hitnoj proceduri Parlamentarnoj skupštini BiH uputio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u Bosni i Hercegovini (Elektroprenos BiH).

Nacrt zakona ne oslikava ključne zaključke usaglašene između Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike sa jedne strane i Evropske unije sa druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou održanom u Briselu 13. novembra 2012. godine. 13. novembra ove godine, Evropska komisija je čak i podsjetila tri ministra na njihove obaveze. U zaključcima iz novembra prošle godine je navedeno da raspodjela neto dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. godine ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena te najvažnije – da su usvojeni pouzdani investicioni planovi, koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

Nažalost, nacrt zakona koji je usvojio Savjet ministara BiH ne oslikava zahtjeve sa kojima su se tri ministra složila sa EU 2012. godine. Što se tiče Evropske komisije, u pitanje se dovodi nesmetano srednjeročno i dugoročno funkcionisanje Elektroprenosa BiH i visokonaponske mreže u čitavoj zemlji.

U vezi sa tim, zamjenik generalnog direktora za proširenje u Evropskoj komisiji Joost Korte je tokom sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Vjekoslavom Bevandom iskazao zabrinutost Evropske unije. Zamjenik generalnog direktora Korte je preporučio da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine pažljivo razmotri Nacrt zakona prije nego što on bude usvojen. Korte je ponudio i ad-hoc tehničku pomoć Evropske komisije kako bi zakon koji će biti usvojen bio usklađen sa zahtjevima Evropske unije.

Europa.ba