Počela regionalna konferencija o anti-korupciji u Bosni i Hercegovini

Dvodnevna antikorupcijska konferencija počinje danas u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, na međunarodni dan protiv korupcije, 9.decembra ina  10.godišnjicu usvajanja i otvaranje za potpisivanje Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije. Sastanak organizuje ured UN-a za droge i kriminal (UNODC) u saradnji sa ministarstvom sigurnosti BiH, programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Evropskom komisijom (EK).

Konferencija  udružuje stručnjake za antikorupciju i regionalne predstavnike civilnog društva da zajedno ispitaju antikorupcijske napore, antikorupcijske politike i strategije do danas i da identificiraju područja za napredak, posebno u svjetlu pristupanja Europskoj uniji (EU).

UNDOC djeluje u regionu u sklopu svog Regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu, koji je fokusiran na ”balkansku rutu”  afganistanskih opijata i sličnih prepreka, uključujući i mito i korupciju.  Usklađenost zakonodavstva zemalja u regiji sa zahtjevima Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije također se pregledavaju u okviru Pregleda mehanizama provedbe konvencije.

”Korupcija podržava i omogućuje organizirani kriminal i trgovinu drogama”, rekao je izvršni direktor UNODC-a, Yury Fedotov, u svom obraćanju na konferenciji. ”UNODC-ova saradnja sa Evropskom komisijom i lokalnim vlastima je vrlo bitna, i nadam se da možemo nastaviti sarađivati na ovim i sličnim preprekama.”

”Korupcija ostaje jedan od najvećih problema svih društava, uključujući i zemlje proširenja, ali i države članice EU imaju problema sa korupcijom”, rekao je Joost Korte, zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata za proširenje EK.
”Djelotvorna borba protiv korupcije je od izuzetnog značaja za našu državu i građane”, rekao je  ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. ”Jačanje vladavine zakona, sa potpunom provedbom EU standarda i razvojem regionalne saradnje, će imati ključni uticaj na dugoročnu stabilnost, demokratiju i ekonomski razvoj u svim državama Jugoistočne Evrope, kao i na borbu protiv siromaštva”, dodao je.

Korupcija  također ima ozbiljan uticaj na ekonomiju i povećava troškove kompanija. Nedavna studija UNODC-a finansiran od strane EK, ”Biznis, korupcija i kriminal na Zapadnom Balkanu”, pokazala je da korupcija igra značajnu ulogu u svakodnevnom biznisu mnogih kompanija na Zapadnom Balkanu. U prosjeku, u čitavom regionu jedan od deset poslova koji su imali doticaja sa javnim službenicima plaćali su mito u toku 12 mjeseci, u prosječnom iznosu od 880 eura po mitu.
Zahira Virani, zamjenica stalnog predstavnika UNDP-a, istakla je da korupcija direktno onemogućava razvoj i odvraća ljude od ostvarivanja svojih punih potencijala. ”U nekoliko uzastopnih anketa UN je otkrio da su korupciji slični fenomeni jedni od glavnih briga građana BiH” rekla je.”UNODC-ev izvještaj iz 2010 pokazuje da je 1 od 5 građana platio mito. Ipak, ohrabrujuće je to da zemlje iz ovog regiona pokazuju predanost  da se oslobode od korupcije.”

”Za kontinuirani uspjeh nam treba čvrsta predanost svih nacija u osuđivanju korupcije i da svi zakoni budu u skladu sa UN Konvencijom protiv korupcije,” rekao  je Yury Fedotov, ”Također potrebni su nam glasovi vlada, civilnog društva, akademije i javnosti da nam se pridruže u odbacivanju korupcije gdje god da se ona javlja”, zaključio je.

Europa.ba