Privremeni Pododbor za inovacije, informaciono društvo, socijalnu politiku i javno zdravstvo ponovo otkazan

Sastanak privremenog Pododbora za inovacije, informaciono društvo, socijalnu politiku i javno zdravstvo, zakazanog za 27. i 28. novembar u Mostaru, otkazan je od strane Evropske komisije, zbog nesposobnosti vlasti u BiH da postignu zajedničko stajalište o temama o kojima se trebalo raspravljati. Iz istog razloga, u junu je otkazano održavanje ovog Pododbora, što je već tada bilo bez presedana, kako je istaknuto u ovogodišnjem Izvještaju o napretku.

Sastanci Pododbora, koji su ustanovljeni u okviru Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, imaju za cilj da posluže kao forum za dijalog između BiH i Evropske komisije kako bi se BiH približila standardima i politikama EU u različitim područjima politika. Zbog toga, aktivno sudjelovanje BiH na takvim sastancima najbolja ilustracija za EK da je zemlja predana procesu integracije u EU.

Evropska komisija žali što je BiH i što su njeni građani izgubili još jednu priliku da iskoriste ovaj sastanak na kojem su trebali biti predstavljeni brojni novi EU programa iz područja nauke, istraživanja, obrazovanja, programa za mlade, medije i kulturu za razdoblje 2014 – 2020. godine. Ovakav razvoj naglašava još jednom, hitnu potrebu za uspostavu funkcionalnog mehanizma koordinacije procesa EU integracija unutar BiH, a kao pretpostavka za EU integracije.

Europa.ba