Saopštenje o sastanku na tehničkom nivou u slučaju Sejdić i Finci

Sastanak o pravnim pitanjima u vezi sa implementacijom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci ” će se održati danas u Sarajevu. Ovaj sastanak predstavnika Evropske komisije i pravnih stručnjaka sedam vodećih političkih stranaka u BiH je dio niza sastanaka na nivou eksperata u čijoj organizaciji Evropska komisija nastavlja da pomaže, a koji proizilaze iz trećeg sastanka Dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, održan 1. i 10. oktobra 2013. godine u Briselu.

Cilj današnjeg sastanka je da se pomognu razjasniti neka tehnička pitanja, te da se pokušaju približiti stavovi glavnih bh. aktera, kako bi se pomoglo da BiH ispuni svoje obaveze prema međunarodnom pravu, eliminišući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

Govoreći o ovom pitanju, direktor u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje i politiku susjedstva, gospodin Jean – Eric Paquet je izjavio: “Nadam se da ću danas vidjeti konstruktivan razgovor o tehničkim pitanjima koji bi trebao pomoći našim sugovornicima u BiH da postignu dogovor, kako bi Bosna i Hercegovina mogla držati korak sa svojim susjedima u procesu evropskih integracija. Naši napori po ovom pitanju su još uvijek u toku i iskreno se nadamo da će rješenje uskoro biti dogovoreno. Mnogo je toga u pitanju za Bosnu i Hercegovinu.”

Evropska komisija ohrabruje sve strane u njihovim naporima, naročito jer je ovo preostali uvjet za BiH da krene naprijed u procesu evropskih integracija. Evropska Komisija je i dalje opredijeljena da nastavi pružati pomoć u aktivnostima ka postizanju dogovora. Odgovornost za dogovor, njegovo donošenje i provođenje ostaje na liderima i institucijama Bosne i Hercegovine.

Dalje najave za medije povodom sastanka nisu planirane.
 

Europa.ba