IK tehnologija osnažuje borbu protiv svih oblika kriminala

Dvodnevna konferencija u okviru projekta EU podrška provedbi zakona o ulozi informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT) u globalnoj sigurnosti održana je 20. i 21. novembra u Sarajevu. Događaju je prisustvovalo pedeset relevantih učesnika procesa jačanja sistema bezbjednosti u BiH. Zaključci sa konferencije su uključili sljedeće: unaprijediti pravne regulative o zaštititi i pristupu podacima, razviti standard za tehnička rješenja u pogledu usklađenosti različitih sistema za razmjenu podataka, te ojačati podršku i profesionalno usavršavanje IKT osoblja – preduslovi su za efikasnije djelovanje informaciono-komunikacijskih sektora unutar agencija za provedbu zakona.

Donesene zaključke, predstavnici Projekta EU podrška provedbi zakona dostavili su nakon Konferencije svim relevantnim učesnicima u procesu osnaživanja sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine.

“Sigurnost u digitalnom svijetu je jednako važna, kao i u fizičkom. Stoga, pristup podacima unutar i van granica države neophodan je za adekvatnu zaštitu građana, ali i same države. Za uspješnu zaštitnu sigurnosnih interesa, od ključne je važnosti pravovremena razmjena podataka, a poznato je da države članice Evropske unije ne dopuštaju razmjenu svojih podataka s državama čiji sistem nema istovjetan nivo zaštite podataka,” kazao je Karl Lesjak, voditelj Projekta.

“Informaciono-komunikacijske tehnologije moraju postati jedan od prioritetnih politika sigurnosti za sve nivoe vlasti u BiH. Daljnji razvoj ovog segmenta zahtijeva saradnju, koordinaciju, povjerenje, profesionalnu upotrebu, ali i dodatne investicije i sistemska unapređenja. Međutim, bez ispunjavanja važnih preduslova – od odlučnosti strateškog nivoa, preko pravne osnove, do operativne spremnosti – bojim se da cjelokupni potencijal uloženog neće moći biti iskorišten,” kazala je Brigitte Kuchar, programska menadžerica, Delegacija EU u BIH.

U pogledu budućeg razvoja informaciono-komunikacijskih tehnologija u okviru sigurnosnog sistema BiH, učesnici su konstatirali da je potrebno kontinuirano nadograđivati postojeći nivo profesionalne i efektivne saradnje među policijskim i pravosudnim organima. Uspostavom sistema elektronske razmjene podataka iz policijskih i tužilačkih registara, BiH je formalizovala princip razmjene podataka, ali treba postati dio svakodnevnog rada policije.

Projekat EU podrška provedbi zakona finansira EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo u maju 2012. i nastaviće se do aprila 2014. godine. Partneri, korisnici projekta, su agencije za provedbu zakona BiH na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Distrika Brčko. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika).

Europa.ba