BiH se mora angažovati na uspostavljanju struktura za ruralni razvoj

U oblasti ruralnog razvoja, uspostavljanje sistema koordinacije, usvajanje i usklađivanje zakona i pravilnika i usvajanje državne strategije spadaju u ključne priroritete Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija.

U smislu moguće finansijske podrše koja bi bila dostupna BiH, IPA 5 komponenta namijenjena je ruralnom razvoju zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Štaviše, Instrument za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj – IPARD – kojim EU pomaže ovim zemljama da unaprijede oblast i dovedu je na nivo evropskih standarda na raspolaganju je BiH od 1. januara 2013. godine. Ipak, Bosna i Hercegovina do sada nije ostvarila potrebni napredak niti ispunila uslove za povlačenje sredstva jer nema izgrađene administrativne strukture niti uspostavljeno Upravljačko tijelo i IPARD agenciju koja bi mogla upravljati i koordinirati aktivnostima u ovoj oblasti.

Izostanak djelovanja u procesu EU integracija s perspektive ruralnog razvoja može imati nesagledive ekonomske posljedice s obzirom na činjenicu da je BiH jedna od najruralnijih zemalja u Evropi i da većina njenog stanovništva živi u ruralnim područjima.

BiH treba sredstva iz IPA komponente V za ruralni razvoj kako bi se osposobila i pripremila za tržište EU. Potencijal i bogatstvo ruralnih područja BiH čije stanovništvo trenutno živi u lošim socijalnim, ekonomskim i infrastrukturnim uslovima trebaju pomoć kako bi pokrenuli i poboljšali ekonomske i ekološke efekte svog rada. Neophodno je i poboljšanje i uspostavljanje infrastrukture, stručno usavršavanje, osavremenjavanje tehnike i tehnologije. Kao krajnji cilj, neophodno je povećati konkurentnost kao i poboljšanje kvaliteta proizvoda iz BiH kako bi imala svoje mjesto na tržištu EU a samim tim, imala šansu da učestvuje u povećanju socijalne i ekonomske stabilnosti.

Ukratko, neophodan je hitan, brz i efikasan angažman institucija BiH na uspostavljanju IPARD struktura, ne samo zbog IPA fondova nego i zbog postavljanja temelja razvoja ruralnih područja u BiH kao jednog od stubova socijalne i ekonomske održivosti i stabilnosti i daljeg napretka ka EU.

Europa.ba