Izjava Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH u vezi sa izmjenama Zakona o sukobu interesa BiH

U vezi sa izmjenama Zakona o sukobu interesa BiH, koje je 5. novembra usvojio Dom naroda BiH, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie je izjavio:

„Želimo istaći zabrinutost već ranije izraženu i u zajedničkom pismu poslatom 9. juna 2013. godine Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine od strane EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, Ambasade SAD-a i OHR-a.
 
Zakon o sukobu interesa je od vitalnog značaja za borbu Bosne i Hercegovine protiv korupcije i svi se slažemo da upravo borba protiv korupcije predstavlja jedan od najhitnijih izazova u zemlji. Zakonski propisi koji uređuju odgovornost nosilaca javnih funkcija i transparentnost njihovog rada su od najvećeg interesa za javnost pa je prije usvajanja trebalo organizovati širu javnu debatu. Ne samo da zakon nije bio otvoren za javnu debatu, nego je usvojen po hitnom postupku, koji ne dozvoljava predlaganje amandmana.

Konkretno, relevantni međunarodni standardi nalažu da tijelo koje primjenjuje propise o sukobu interesa, a u ovom slučaju to je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa, treba biti nezavisno i posjedovati traženi nivo stručnosti. Isto tako, potrebno je obezbjediti pravo na žalbu protiv odluke tog tijela. Nažalost, Komisija ne zadovoljava uslov nezavisnosti što bi moglo ugroziti nepristrasnost procesa provjere.

Ovo usvajanje amandmana na nivou BiH uticaće na primjenu legislative u oblasti sprečavanja sukoba interesa u Federaciji BiH i Distriktu Brčko, koji će morati da reorganizuju svoj sistem, jer trenutno Centralna izborna komisija BiH primjenjuje relevantne zakone na tom području. Sa žaljenjem konstatujemo da se vlasti BiH, usvojivši ove amandmane, nisu dovoljno fokusirale na adekvatno rješavanje sukoba interesa što bi garantovalo djelotvorno, objektivno i transparentno obavljanje javnih funkcija.”

Europa.ba