Funkcionisanje zajedničkih istražnih timova – složene istrage zahtijevaju složenu saradnju

Koncept zajedničkih istražnih timova odgovor je Evropske unije na potrebu jačanja prekogranične saradnje koja podrazumijeva učešće policijskih, pravosudnih, carinskih i poreznih organa iz različitih država članica EU. Ovaj instrument organizovane i sistematične operativne saradnje predstavljen je istražiteljima policijskih i tužilačkih institucija u BiH na treningu, održanom od 15. do 17. oktobra u organizaciji projekta EU podrška provedbi zakona.
 
“Složene istrage zahtijevaju složenu saradnju – unutar države i preko njenih granica. Zajednički istražni timovi su najbolji primjer modela saradnje policijskih, tužilačkih i finansijskih institucija u krivičnoj istrazi”, istaknuo je Gyula Radi, dugoročno angažovani ekspert na projektu.

Ako je pristup podacima krvotok istrage, a analiza omogućava targetiranje organiziranih kriminalnih grupa, onda su zajednički istražni timovi instrument za postizanje operativne saradnje.
 
“Mi vjerujemo da bi ovaj model mogao biti korišten u BiH u smislu poboljšanja kvalitete istraga u zemlji i pomoći razvoju međunarodne saradnje o pitanju kriminala općenito. Također, omogućio bi da ad hoc operativna saradnja postane organizovana i sistematična”,  istaknuo je Severin Strohal, šef Sekcije operacija  za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH.

Iako BiH nije članica CEPOL-a, na treningu je korištena metodologija pripremljena za države članice EU. CEPOL podržava prekograničnu saradnju u borbi protiv kriminala organiziranjem programa obuke i istraživanja.

“U decembru očekujemo posjetu CEPOL-a i nadamo se da će njihovi nalazi voditi ka potpisivanju sporazuma. Prednosti koje to pruža su višestruke: od učešća u različitih programima stručne edukcije i obuka, uspostavljanja profesionalnih kontakata za kolegama iz država EU do razmjene najboljih praksi i iskustava,” zaključio je Radi.

Projekat „EU podrška provedbi zakona“ finansira EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo  2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Europa.ba