Zaključci Savjeta Evropske unije o Bosni i Hercegovini

Savjet je usvojio sljedeće zaključke:

„Savjet podsjeća na svoje zaključke iz jula 2013. godine. Izražava ozbiljnu zabrinutost zbog toga što treći sastanak u okviru Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja (HLDAP), održan u oktobru 2013. godine, nije dao očekivane rezultate, a naročito zbog dosadašnjeg neuspjeha političkih lidera Bosne i Hercegovine da izvrše presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Savjet izražava punu podršku naporima koji se ulažu u olakšavanje rada na ovom pitanju, na čijem čelu su specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU i Evropska komisija. Naglašava da je na političkim liderima Bosne i Hercegovine da ostvare neophodan napredak. Takođe, ističe da nepostojanje rješenja u predmetu Sejdić i Finci sprečava Bosnu i Hercegovinu da ostvari daljnji napredak ka EU. Savjet će o ovom pitanju razgovarati na sastanku u novembru.

Savjet pozdravlja kontinuirano prisustvo Operacije Altea, koja u središtu pažnje ima izgradnju kapaciteta i obuku, a istovremeno može da doprinese kapacitetima za odvraćanje kojima raspolažu organi vlasti Bosne i Hercegovine ukoliko situacija to bude nalagala. U ovom kontekstu, u sklopu ukupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Savjet potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi produži izvršnu vojnu ulogu radi podrške vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju bezbjednog okruženja, na osnovu obnovljenog mandata UN-a.

Savjet još jednom ističe svoju saglasnost da operacija bude predmet redovnog pregleda, uključujući i situaciju na terenu, sa ciljem ostvarivanja napretka na ispunjavanju uslova koji doprinose provođenju njenog mandata.

Istovremeno, EU ohrabruje vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da intenziviraju napore na rješavanju pitanja viška municije i drugih pitanja.

Savjet naglašava svoju nepodijeljenu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje koja uživa puni teritorijalni integritet. Savjet potvrđuje svoju opredijeljenost zaključcima iz marta 2011., oktobra 2011. i juna 2012. godine”.

Europa.ba