Pripremni sastanak za Upravni odbor projekta i treću projektnu fazu

Projekat EU podrška provedbi zakona u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Delegacijom EU u BiH upriličili su danas pripremni sastanak za Upravni odbor, te razmotrili Prijelazni izvještaj i nacrt Radnog plana za treću projektnu fazu za period do aprila 2014. godine.

Učesnici su se dotaknuli tematskih oblasti koje su u središtu projektnih aktivnosti, kao što su sistem za razmjenu informacija i zaštitu podataka, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te naglasili dostignuća i predstojeće korake koje treba poduzeti u smislu usaglašavanja sa odgovarajućom pravnom stečevinom EU-e.

„Kada su u pitanju dostignuća, naglasili smo važnost formiranja tima stručnjaka iz oblasti strateške i operativne analize, te pripremu prve Procjene prijetnji od teškog i organizovanog kriminala za Bosnu i Hercegovinu. Vrijedno je spomenuti i aktivnosti oko reforme legislative Granične policije BiH kako bi ova institucija adekvatno odgovorila na zadatak čuvanja vanjske granice EU, te usklađivanje zakonodavstva kad je riječ o oduzimanju nezakonito stečene imovine“, rekao je Samir Rizvo, koordinator projekta u ime Bosne i Hercegovine.

Preporuke sa današnjeg sastanka biće uvrštene u izvještaj za 3. sastanak Upravnog odbora projekta zakazanog za 23. oktobar 2013.
 
„Iznimno cijenimo što smo imali priliku sagledati šta je postignuto od početka projekta i razmijeniti stanovišta o tome šta je realno da bude završeno do njegovog kraja. Od naročite važnosti je bila i diskusija o izazovima sa kojima će se bh. agencije za provođenje zakona suočiti nakon završetka projekta, imajući u vidu pravnu stečevinu EU“, rekla je Brigitte Kuchar, program menadžer ispred Delegacije EU u BiH.

Od početka implementacije u maju 2012. godine, aktivnosti projekta su nadopunjavale nastojanja agencija za provedbu zakona širom BiH da se približe nivou potrebnom za pristupanje EU.

„Nema sumnje da je projekat na pravom putu i da će do svog završetka postići nepobitan napredak kada je u pitanju jačanje institucionalnih struktura i najboljih praksi u oblasti provedbe zakona, te popločati put za buduće aktivnosti“, rekao je Karl Lesjak, voditelj projektnog tima.

Europa.ba