Priprema i odgovor – policijska reakcija na prirodne i katastrofe uzrokovane ljudskim faktorom

Povećati efikasnost odgovora policijskih snaga u kriznim situacijama, poput prirodnih i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom, bio je fokus obuke održane od 09. do 11. oktobra 2013. godine u Trebinju. Projekat EU podrška provedbi zakona u saradnji s MUP-om Republike Srpske testirali su sposobnosti policije da adekvatno reaguje u slučaju hitne intervencije, te kvalitet koordinacije i saradnje između policijskih snaga i ostalim relevantnim službama, kao što su hitna pomoć i vatrogasci.
 
Sposobnost policije da adekvatno reaguje u prirodnim ili katastrofama uzrokovanim ljudskim faktorom ovisi o efikasnom odgovoru zaduženog osoblja. Analiza koju je sprovelo osoblje Projekta pokazala je potrebu za određenim poboljšanjima postojećeg sistema: u prevladavanju barijera u komunikaciji i koordinaciji među onim službama koje prve reaguju, kao i u raspoređivanju snaga i koordinaciji na terenu.

Kao odgovor na postojeće stanje, Projekat je razvio program praktične obuke, uključujući i pripremu dokumenta o standardnoj proceduri postupanja u skladu sa najboljim EU praksama.
 
“Obuka o djelovanju u prirodnim ili katastrofama uzrokovanim ljudskim faktorom igra ključnu ulogu u promoviranju saradnje između svih uključenih službi, izgradnji kapaciteta, te sticanju znanja, vještina i najboljih praksi neophodnih da se odgovori današnjim izazovima kada su u pitanju hitne intervencije,“ kazao je Darko Lesjak, dugoročno angažovani ekspert na projektu.
 
Program obuke koji je Projekat pripremio obuhvata planiranje i odgovor policije kao ključnog aktera u sistemu prvog odgovora i njihove interakcije s ostalim službama. Na četiri od šest specijaliziranih programa obuke prisustvovali su i rukovodioci policije kako bi stekli uvid u izvedbu svog osoblja.
 
Uporedo, osoblje Projekta je koristeći naučene lekcije i iskustva optimiziralo dokument o standardnoj proceduri postupanja (SPP). “Procedure postupanja policija Distrikta Brčko i Republike Srpske s kojima sarađujem previše su generalno definirale akcije policije. U skladu s našim uputama, pripremljen je novi dokument koji je na snazi od maja ove godine za postupanje policijskih službenika RS, dok će za Policiju Distrikta Brčko biti spreman u novembru ove godine,” dodao je Lesjak.   
Naredna dva programa obuke će biti održana u Bijeljini u novembru i Banjoj Luci u decembru 2013. godine.

Projekat EU podrška provedbi zakona finansira EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo  2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su agencije za provedbu zakona BiH na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Distrika Brčko.

Europa.ba