Dautbašić: Projekat EU podrška provedbi zakona

Bakir Dautbašić
generalni sekretar
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine

Kada je u maju 2012. godine započela implementacija Projekta EU podrška provedbi zakona, Evropska unija je istaknula kako je došlo vrijeme da bh. vlasti preuzmu vlasništvo nad pitanjima vladavine prava u državi i suoče se s izazovima koje nosi pridruživanje EU. Shodno tome, ovaj Projekat je jedan od najznačajnijih za Ministarstvo sigurnosti BiH i sve agencije za provođenje zakona.

Proces pridruživanja EU je zahtjevan i iznimno složen. Pravosudni i unutrašnji poslovi su i trebaju biti u samom vrhu liste prioriteta. Sumirajući pregovore s državama koje su se pridružile EU, svjesni smo da su poglavlja o Pravosuđu i osnovnim pravima – Poglavlje 23 – te Pravda, sloboda i sigurnost – Poglavlje 24 – bili najizazovniji i najteži za zaključenje.
 
Projekat nadopunjava nastojanja bh. agencija za provedbu zakona da ostvare napredak po pitanjima iz ova dva poglavlja – da poboljšaju kapacitete i mogućnosti za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, prošire saradnju s tužilaštvima i iskoriste prednosti regionalne i međunarodne policijske saradnje, razmjene iskustava i najboljih praksi.

Danas, mogu slobodno da kažem, da je posao koji je obavljen u toku dosadašnje implementacije Projekta pomogao da napravimo dodatne korake naprijed.

Prvo, Projekat je pružio direktan odgovor na potrebe i prioritete bh. agencija za provedbu zakona, dok se istovremeno fokusirao na uspostavljanje balansa s EU standardima i prioritetima, koji će morati biti ispunjeni tokom procesa pridruživanja. Iznimno cijenimo taj pristup u radu koji se pokazao i kao iznimno efikasan.
 
Drugo, kako bi se osiguralo razumijevanje i poznavanje ključnih pitanja vezanih za oblast provedbe zakona, sve aktivnosti su organizovane u saradnji, koordinaciji i kontinuiranoj komunikaciji sa nama – korisnicima projekta na svim nivoima.

Treće, dokazali smo da možemo raditi zajedno bez obzira iz koje institucije dolazimo, sve dok su principi rada isti za sve, dok svi imaju pravo da se obrate i budu saslušani, dok vjeruju i dok im se vjeruje. Upravo takvu platformu je pružio ovaj Projekat. Ovakav pristup omogućio je osoblju Projekta da stekne visok nivo povjerenja svih partnera, te da iskaže povjerenje u njihove sposobnosti da se nose s izazovima i otvorenim pitanjima.

Danas usklađujemo radni plan za treću i konačnu fazu ovog projekta koja će trajati do aprila 2014. godine. Nema sumnje da će ambicija Projekta da pripremi održivu osnovu za daljnje jačanje institucionalnih struktura i najboljih praksi u agencijama za provedbu zakona biti ispunjena.

Europa.ba